Σταϊκούρας διαψεύδει Γεωργιάδη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Σταϊκούρας διαψεύδει Γεωργιάδη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Μόλις χτες Τρίτη, ο Άδωνις  Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριζε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των συντελεστών  ΦΠΑ σε ορισμένα τουλάχιστον βασικά  προϊόντα, προκειμένου να αναχαιτιστεί το «κύμα» ακρίβειας που ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, ενημέρωνε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και ότι θα πραγματοποιήσει και τηλεδιάσκεψη και με τους μεγάλους προμηθευτές, δηλαδή κατά βάση με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών.

Στόχος βεβαίως των δηλώσεων Γεωργιάδη – που λίγο πριν τις γιορτές κι ενώ είχε ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Νοεμβρίου που έτρεχε ήδη με 4.8% – ισχυριζόταν πως ο ίδιος «δεν βλέπει  αυξήσεις στην αγορά, αν εξαιρέσουμε την ενέργεια», ήταν να εκπέμψει ένα τηλεοπτικό επικοινωνιακό μήνυμα περί «έγνοιας» της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι πάνω από αυτό το θέμα, όπως σε όλα. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν μόνο του και κανέναν στην τύχη του Κάνουμε την άσκηση για το καλάθι της νοικοκυράς για να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε να πάρουμε, για να το κάνουμε αυτό λιγότερο οδυνηρό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι 2 με 3 μήνες θα είναι δύσκολοι στον τομέα της ακρίβειας», κατέληγε μιλώντας προχτές στο Mega ο Υπουργός Ανάπτυξης.  

Να όμως που πριν περάσουν  24 ώρες, παρενέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαψεύδοντας πλήρως τα λεγόμενα Γεωργιάδη και ξεκαθαρίζοντας  ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» επειδή, «δεν είναι δυνατό να εκτροχιάσουμε τον Προϋπολογισμό από τον Ιανουάριο».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά», ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ ή περίπου 13 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να μηδενιστεί έως το 2023. Ακολούθως απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν η κυβέρνηση προχωρά σε «συμφωνίες κυρίων» με τα σούπερ μάρκετ και τις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων για την ανάσχεση της ακρίβειας, αντί για συγκεκριμένες πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε μια γενικόλογη  αναφορά ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Τέλος σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού από το νέο έτος και πώς αυτός θα επηρεάσει και τα δημοσιονομικά μεγέθη και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ο Χρ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στις προβλέψεις της ΕΚΤ, που εκτιμούν ότι θα υπάρξει  αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου το δεύτερο τρίμηνο του 2022, πρόσθεσε ωστόσο ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter