Σταϊκούρας στη Βουλή: Δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Σταϊκούρας στη Βουλή: Δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Ούτε σεντ του ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί για την χώρα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα και εκτιμούμε, ότι μέχρι τέλους Ιουλίου, η Κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευτεί ούτε 1 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί, αλλά εκταμίευση πόρων δεν υπάρχει και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι περίπου τα τέλη Ιουλίου. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε καύσιμα και για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας».

Στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το ενδεχόμενο που η γραφειοκρατία των Βρυξελλών κωλυσιεργήσει περαιτέρω, ο Χρ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, είπε: «Ακόμα κι αν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενδεικτικά, που είναι μια εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα».

«Δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα»

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν η ορθή σε αντιδιαστολή με την εισήγηση που είχε γίνει στις 15/3 από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αλλάξει ο στόχος του 3,5% σε 2%.

Προς ESM οδεύει η Κύπρος

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι με βάση την τρέχουσα συγκυρία και τα υπάρχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ). Τόνισε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προσφύγει στον μηχανισμό, κάτι όμως που ετοιμάζεται να πράξει η Κύπρος. «Αυτή την εικόνα έχουμε από το Eurogroup» αποκάλυψε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter