Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Σταματάει η διδασκαλία της «Θεωρίας της Εξέλιξης» στα τουρκικά σχολεία

Η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών, θα σταματήσει να διδάσκεται σε μαθητές γυμνασίου στην Τουρκία, σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για να γίνουν κατανοητά από τους μαθητές» δήλωσε ο Αλπασλάν Ντουρμούς και πρόσθεσε «οι μαθητές μας δεν έχουν το υπόβαθρο, τις επιστημονικές γνώσεις ή τις απαιτούμενες πληροφορίες για να κατανοήσουν τόσο αμφιλεγόμενα ζητήματα»

Η διάταξη αυτή εμπεριέχεται σε γενικότερη απόφαση του τουρκικού υπουργείου σύμφωνα με το οποίο «Το σχολείο θα κινείται πλέον μακριά από τα ευρωκεντρικά προγράμματα σπουδών, και θα επικεντρώσει περισσότερο το ενδιαφέρον του σε διακεκριμένους Τούρκους και μουσουλμάνους λόγιους και επιστήμονες»

Η κοσμική αντιπολίτευση έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει θέσει σε εφαρμογή μια κρυφή ατζέντα ισλαμιστικών απόψεων που είναι αντίθετη με τις βασικές αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών αποξενώνει το εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς από την επιστημονική γνώση και το μετατρέπει σε ένα δογματικό, θρησκευτικό σύστημα» δήλωσε στο δίκτυο CNN, ο Εμπρού Γιτζίτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης κοσμικών εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του ο Αλπασλάν Ντουρμούς δήλωσε ότι «Οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα ευρείας δημόσιας διαβούλευσης, όπου η άποψη που εξέφρασαν οι γονείς έπαιξε καθοριστικό ρόλο».

Η Θεωρία της Εξέλιξης αποτελεί ακανθώδες ζήτημα για τα ισλαμικά καθεστώτα τα οποία έχουν ως αρχή την Θεωρία της Δημιουργίας. Στην Τουρκία, το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στις αρχές του χρόνου όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νουμάν Κουρτουλμούς, χαρακτήρισε την Θεωρία της Εξέλιξης ως ξεπερασμένη και επιστημονικά μη αποδεκτή. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.