Σταματής Πουλής του ΚΕΕΛΠΝΟ: Ερευνάται για κακούργημα, απαλλάχθηκε για νομικούς λόγους επειδή δεν έκανε πόθεν έσχες

Σταματής Πουλής του ΚΕΕΛΠΝΟ: Ερευνάται για κακούργημα, απαλλάχθηκε για νομικούς λόγους επειδή δεν έκανε πόθεν έσχες

Την ώρα που εκκρεμεί σε βάρος του Σταμάτη Πουλή και πολιτευτή της ΝΔ εισαγγελική έρευνα για τα 243.000 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του από το ΚΕΕΛΠΝΟ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τον απαλλάσσει για τυπικούς λόγους επειδή δεν υπέβαλε πόθεν έσχες. 

Με λίγα λόγια το Δικαστικό Συμβούλιο με το υπ αριθμόν 2996/2020 απαλλακτικό βούλευμα δεν παραπέμπει σε δίκη τον Πουλή για την μη υποβολή πόθεν έσχες για νομικούς λόγους και όχι για το κατά πόσο δικαιολογούνται ή όχι τα ποσά που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα γι αυτά έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ η σύζυγός του με άλλο βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδρίασε για την περίπτωση Πουλή συνεδρίασε στις 28 Σεπτεμβρίου επί της εισηγητικής πρότασης του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί αφορούσε την μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από την πλευρά του Σταμάτη Πουλή. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν ο Σταμάτης Πουλής ήταν υπόχρεος για τη υποβολή πόθεν έσχες, ωστόσο φέρεται να «είχε συγγνωστή νομική πλάνη» λόγω της πολυπλοκότητας του νόμου. Το Δικαστικό Συμβούλιο μάλιστα έλαβε υπ΄ όψιν του τη βεβαίωση που προσκόμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος ουσιαστικά βεβαίωνε ότι κανένας εργαζόμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε υποστεί δήλωση πόθεν έσχες γιατί δεν το γνώριζαν. Η «συγγνωστή νομική πλάνη» κατά το Δικαστικό Συμβούλιο αποδεικνύεται επίσης και από ένορκες καταθέσεις που έδωσαν το Φεβρουάριο και το Νοέμβριο του 2019 υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να υποβάλλουν πόθεν έσχες ως υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με λίγα λόγια ο Σταμάτης Πουλής κατά το Δικαστικό Συμβούλιο πίστευε πλανεμένα ότι δεν έπρεπε να υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες και για το λόγο αυτό δεν παραπέμπεται σε δίκη.

Άλλη δικογραφία για τα 243.000 ευρώ

Δηλαδή το Δικαστικό Συμβούλιο δεν εξέτασε το κατά πόσο δικαιολογούνται τα 243.000 ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Σταμάτη Πουλή από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά για νομικίστικους λόγους έκρινε ότι έπεσε θύμα νομικής πλάνης και δεν υπέβαλλε πόθεν έσχες. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί σύμφωνα με νομικές πηγές ότι σε άλλες περιπτώσεις υπαλλήλων του κράτους που είναι υπόχρεοι πόθεν έσχες και δεν έχουν υποβάλλει δήλωση παραπέμπονται σε δίκη ακόμη και εάν έχει διαπραχθεί συγγνωστή νομική πλάνη.

Η δικογραφία που αφορά στα 243.000 που βρέθηκαν στον Πουλή από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει διαβιβαστεί από το 2019 στην εισαγγελία διαφθοράς καθώς αφορά σε μαύρο χρήμα και άρα στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για την υπόθεση αυτή μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι έχουν σταλεί κλήσεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον αρμόδιο πταισματοδίκη που έχει χρεωθεί την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Στα απόνερα του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ το ζεύγος Πουλή 

Στο απαλλακτικό βούλευμα πάντως επισημαίνεται πως ακόμη και εάν γίνει δεκτό ότι τα χρήματα που πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Πουλή από το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικής αξίας 243.211 ευρώ εκτός της μισθοδοσίας του χωρίς να αναγράφεται η αιτία της κατάθεσής τους, προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει λόγω για αποφυγή υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες. Πιο απλά το συγκεκριμένο Δικαστικό Συμβούλιο αναφέρει ξεκάθαρα στο σκεπτικό απαλλαγής ότι δεν δεν αθωώνει τον Πουλή για τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά μόνο για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν υπέβαλλε δήλωση πόθεν έσχες. Η νομιμότητα τους δηλαδή ή όχι είναι αντικείμενο άλλης εισαγγελικής έρευνας κάτι που σημαίνει ότι ο Σταμάτης Πουλής εξακολουθεί να είναι ερευνώμενος.

Σε δίκη η σύζυγός του

Το γεγονός ότι ο κ. Πουλής δεν παραπέμπεται σε δίκη για νομικίστικους λόγους έρχεται σε μια περίοδο που με άλλο βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη για το πόθεν έσχες η σύζυγος του Σταμάτη Πουλή και συνεργάτιδα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η κ. Θεοφιλάτου παραπέμπεται να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2013-2017 (χρήσεις 2012-2016). Στο βούλευμα-φωτιά του δικαστικού συμβουλίου επισημαίνεται ότι η κ. Θεοφιλάτου:

• Απέκρυψε εισοδήματα 43.166 ευρώ τα οποία δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου πηγής». Είχαν πιστωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς της, εκτός μισθοδοσίας της, από το ΚΕΕΛΠΝΟ. • Για την τετραώροφη κατοικία που είχε χτίσει η ίδια στον Βύρωνα, το κόστος κατασκευής της οποίας άγγιζε τις 400.000 ευρώ, είχε δηλώσει μόλις 35.406 ευρώ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ανέγερση του σπιτιού δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα εισοδήματά της αλλά και τις αποταμιεύσεις της. Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρονται στο βούλευμα αναφορικά με την κατασκευή του σπιτιού, καθώς η εταιρεία που την ανέλαβε έχει διαχειριστή τον σύζυγο της αδερφής της. Πρόκειται για τον Γεώργιο Δρόση, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει το Documento έχει αναλάβει έργα άνω των 2 εκατ. ευρώ από το 2009 έως το 2016 από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω διάφορων εταιρειών. Μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία 21 φιλοξενούμενων ατόμων, παραδίδοντας 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ για φαγητά όπως αρακάς, μπριάμ, σπανακόρυζο και φακές! 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter