Στάνκογλου: Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές

Στάνκογλου: Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές

Συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Στάνκογλου στον δημοσιογράφο Τάσο Μπιμπισίδη με αφορμή τη σκηνοθεσία της παράστασης «Killer Joe» στο θέατρο Εμπορικόν. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο κίνημα του metoo και στους προφυλακισμένους για σεξουαλικά εγκλήματα συναδέλφους του.

Ο Γιάννης Στάνκογλου αναγνωρίζει πως, ευτυχώς, έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι συνεργασίες και κακοποιητικοί αυταρχισμοί δεν έχουν θέση. Όπως, εύστοχα, υπογραμμίζει «το επίπεδο των νέων ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο υψηλό και πνευματικά και καλλιτεχνικά» και Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες, ενώ πάντα υπήρχαν και σε άλλες δουλειές, πλέον αποτελούν τέλος εποχής.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη

«Λιγνάδηδες και Φιλιππίδηδες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές, απλώς το θέατρο έχει προβολή. Ευτυχώς βγήκαν όλα αυτά στην επιφάνεια και μακάρι να συνεχιστεί το #metoo. Διαπιστώνω ότι όλα προκύπτουν από το συνδυασμό της εξουσίας και του κομπλεξισμού. Έχει να κάνει με την παιδεία, όχι με την έννοια της μόρφωσης αλλά με την έννοια του να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Να ξέρεις ποιος είσαι και να μη χρειάζεται να κάνεις κακό στους άλλους για να επιβληθείς. Μιλάμε, ας πούμε, για παρενοχλήσεις ανηλίκων. Αυτό είναι ο ορισμός της έλλειψης παιδείας. Ότι και να έχεις διαβάσει, όσα βιβλία και αν ξέρεις απ’ έξω, όσο και αν παίζεις στα δάχτυλα τον Φάουστ. Νομίζω ότι είναι ένα τέλος εποχής, γενικότερα. Υπάρχουν κάποια όρια που παλιά δεν υπήρχαν. Ίσα – ίσα, αυτό μας μάθαιναν στις δραματικές σχολές. Να μην έχουμε κανένα όριο. Όσο πιο σκληρός ήσουν τόσο θα έκανες βήματα. Η λογική που μας περνούσαν ήταν ότι θα πρέπει να «πατήσεις» πάνω στον άλλον για να ξεχωρίσεις. Αυτό έχει περάσει. Αλλάζει η ζωή μας, αλλάζουν τα επαγγέλματα μας, βλέπουμε τον κόσμο να σκέφτεται αλλιώς. Το βλέπεις, για παράδειγμα, και με τους ανθρώπους που είχε βάλει η κοινωνία στο περιθώριο και κάνουν τόσα χρόνια έναν αγώνα. Δεν μιλάω μόνο για το #metoo και τις γυναίκες, δεν μιλάω μόνο για τη διαφορετικότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, μιλάω γενικά για όλους τους ανθρώπους που για χρόνια δεν αντιμετωπίζονταν με ισότητα και δικαιοσύνη. Νομίζω ότι το επίπεδο των νέων ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο υψηλό και πνευματικά και καλλιτεχνικά».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter