Στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος κήρυξε η Σρι Λάνκα

Στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος κήρυξε η Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα, που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μετά την ανεξαρτησία της, κήρυξε στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισεκ. δολαρίων, την ώρα η χώρα δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα συναλλάγματος για να εισάγει βασικά προϊόντα.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο η καταβολή των δόσεων των δανείων να αποτελεί πρόκληση και να είναι αδύνατη. Η καλύτερη ενέργεια είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αποφυγή μιας σκληρής χρεοκοπίας», επεσήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο Π. Νανταλάλ Ουιρασίνγκε.

Ο ίδιος – ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα– εξήγησε ότι το μέτρο της στάσης πληρωμών είναι «προσωρινό μέχρι να συμφωνήσουμε με τους δανειστές και λάβουμε τη στήριξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ».

Η Σρι Λάνκα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο, με τη χώρα να υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και να είναι αντιμέτωπη με παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Λόγω των ελλείψεων αυτών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Πέρυσι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές συναλλάγματος και να μην μπορεί να λάβει τα απαραίτητα δάνεια για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων κα φαρμάκων.

Χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα, κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση και ειδικότερα τη δανειακή εξάρτηση της χώρας από την Κίνα και την Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter