Σταθάκης: Δεν κάνουμε βήμα πίσω στο θέμα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων

Σταθάκης: Δεν κάνουμε βήμα πίσω στο θέμα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων

«Επιβεβλημένη πολιτική απόφαση» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, την τροπολογία, που εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, η οποία υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, είναι πολύ θετικό ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή, καθώς όλα τα κόμματα ψήφισαν την πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση, «πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για άλλους λόγους το κάθε κόμμα», και ως εκ τούτου «είναι μία πολιτική απόφαση επιβεβλημένη». «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πλέον, έχει περιοριστεί καθώς οι εννέα στους δέκα Έλληνες χτίζουν νόμιμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον, «Realfm», ανέφερε πως επανέλαβε ότι σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει «προτεραιοποίηση» των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και άμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.

Ο υπουργός μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, σημειώνοντας ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης, «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».

Επίσης, τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά ήταν μία μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και επανέλαβε ότι με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα.

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μίας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτήν τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Ερωτηθείς για την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο υπουργός απάντησε: «Η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500μ από την παραλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter