Σταθάκης για καύσιμα: Η αύξηση των τιμών οφείλεται στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου

Σταθάκης για καύσιμα: Η αύξηση των τιμών οφείλεται στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου

Ένα χρόνο, κατά μέσο όρο, θα διαρκέσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ που αφορούν αντίστοιχα την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5FM», επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά σφιχτό αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ περίπλοκες διαδικασίες.

«Στις 30 Μαΐου κλείνει ο πρώτος κύκλος, θα έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα μπούμε στις επόμενες φάσεις αυτής της διαδικασίας. Θεωρώ ότι και οι δύο, που είναι πάρα πολύ σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ, ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες η προκήρυξη θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Ο κ. Σταθάκης απέδωσε την αύξηση των τιμών των καυσίμων στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ενώ χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στα καύσιμα. Τόνισε ακόμη ότι «κερδοσκοπία σαφώς και υπάρχει, και δουλειά της κυβέρνησης είναι να την αντιμετωπίσει αλλά μέχρι εκεί».

Αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε τα εξής: «Το ΔΝΤ έδωσε στα μέτρα αυτά ιδιαίτερη έμφαση ως διαρθρωτικές αλλαγές, γι΄ αυτό στο τέλος αποδέχθηκε τα αντίμετρα και το μηδενικό δημοσιονομικό όφελος. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικά εργαλεία να αντισταθμίσει τα μέτρα αυτά, αλλά η δική μου απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: πρέπει να περιμένουμε λίγο, να δούμε τα πράγματα πώς θα εξελιχθούν και έχοντας κλείσει το πρόγραμμα θα έχουμε μια καινούρια πραγματικότητα την οποία θα διαχειριστούμε ανάλογα και στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα τέθηκαν την εποχή που το ΔΝΤ τα έθετε ως απαράβατο όρο και είχε θέσει το βέτο για την εφαρμογή των δύο αυτών διαρθρωτικών μέτρων».

Εξάλλου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» χθες ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» όποιον μιλάει για τέταρτο Μνημόνιο τονίζοντας: «Δεν έχει καμία καινούρια μεταρρύθμιση, κανένα καινούριο μέτρο, καμία καινούρια προσαρμογή. Το μόνο κείμενο που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στα χέρια της τον Αύγουστο του 2018 είναι το Αναπτυξιακό Σχέδιο με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στο Σχέδιο αυτό, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους Θεσμούς, λέει ότι από τον Οκτώβρη επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και μπορούμε να προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού». Και για τις συντάξεις ανέφερε ότι «Όσοι επενδύουν στην ιδέα ότι την 1η Ιανουαρίου θα έρθει μια καταστροφή κι ένας Αρμαγεδδών στους συνταξιούχους, επενδύουν λάθος. Θα πέσουν από τα σύννεφα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter