Σταθάκης για ΝΔ: «Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα»

Σταθάκης για ΝΔ: «Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα»

«Αυτή η άκρατη ηθικολογία της ΝΔ με παραξένεψε. Ηθικολογεί η ΝΔ ανάμεσα στο καλό και το κακό και τις δεσμεύσεις που παραβιάσαμε. Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας παρεμβάσεις της ΝΔ.

«Θα περίμενα ένα αντιμέτρο που διαφωνείτε» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να εξηγήσει με ποιο αντιμέτρο διαφωνεί.

«Η κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα, έχει σταθεροποιήσει την οικονομία, έχει προχωρήσει στα μέτρα, έχει πάρει πολλά κοινωνικά μέτρα, υπόσχεται ανάκαμψη. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι πάντες. Μόνο η ΝΔ δεν το αναγνώρισε» είπε ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι το αξιόχρεο της χώρας φαίνεται να επανέρχεται και αναρωτήθηκε, αν η ΝΔ θα συνεχίσει να μιλάει για 4ο μνημόνιο, όταν η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί η ΝΔ για τη δυνατότητα εφαρμογής των αντιμέτρων, ο Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε με έναν γλαφυρό τρόπο, πώς θα γίνει η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων, επικαλούμενος το άρθρο 15, που προβλέπει τον τρόπο αποτίμησης των πλεονασμάτων.

«Το άρθρο 15 μιλάει για το 3,5% το 2018 και την τήρηση μακροπρόθεσμων στόχων. Πώς παίρνονται τα μέτρα και αντιμέτρα το 2019. Όποιος είναι υπουργός Οικονομικών το 2018 και έχει πετύχει το 3,5%, το 2018 θα καταθέσει τον προϋπολογισμό.

Το Νοέμβριο του 2018 ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει πλεόνασμα. Για το 2019 έχει μια δέσμευση. Μείωση της δαπάνης της αντιεξουσιοδοτικής κατά 1%. Εκτός αν θεωρήσετε ότι ο στόχος του 2019 είναι 4,5%, που δεν είναι. Είναι 3,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να καταθέσει ένα προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3,5% και άρα ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να πάρει τα αντιμέτρα. Αλλιώς θα καταθέσει ένα προϋπολογισμό παραπλανητικό και εκτός στόχου.

Άρα, το 2018, στις δαπάνες του, ο υπουργός Οικονομικών θα αφαιρέσει 1% από μια δαπάνη και θα την προσθέσει σε μια άλλη. Πάμε στο 2020. Ακριβώς η ίδια διαδικασία. Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από μια κατηγορία, στο Νοέμβρη του 2019, θα μειώσει τη φορολογία σε 5 άλλες κατηγορίες».

«Όλη η ΝΔ δοκιμάζεται στο να κάνει μια άσκηση που δεν υπάρχει. 4,5%, 5,5%, εάν και εφόσον. Επαναλαμβάνω: ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να πάρει τα αντιμέτρα το 2018 και το 2019 για να διατηρήσει το στόχο» επέμεινε ο κ. Σταθάκης, ενώ αναφορικά με τις εκτιμήσεις ότι δεν θα επιτευχθεί πλεόνασμα, είπε ότι όλες οι εκτιμήσεις της ΝΔ για κόφτη, δημοσιονομικό πλεόνασμα κλπ, έχουν καταρριφθεί.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter