Επίθεση στα κόμματα που την στηρίζουν

Σταθάκης: H Eldorado προσβάλλει την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας (Video)

Να απέχουν τα κόμματα από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην Eldorado Gold ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ) και του Αριστείδη Φωκά (Ένωση Κεντρώων) για το θέμα, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι «παγώνει» τις επενδύσεις της, ο Γιώργος Σταθάκης αφού ανέφερε ότι το Δημόσιο ήταν συνεπέστατο με τις ανακοινώσεις του, μετά την συνάντηση του Αυγούστου με την Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία προέβη σε φιέστα μιλώντας περί καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις αλλά και σε «αξιολογήσεις» για τον πρωθυπουργό, για τους υπουργούς, για την κυβέρνηση.

«Κι εγώ δεν έχω αντίρρηση η εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει άλλα και να φτιάξει η El Dorado ένα φαν κλαμπ φίλων της ΝΔ ή της Ένωσης Κεντρώων, με το ανάποδο έχω πρόβλημα. Γιατί εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της El Dorado», είπε σε αυτό το σημείο, ο υπουργός προς τους ερωτώντες βουλευτές. Απάντησε δε πως τα περί εκκρεμών αδειοδοτήσεων είναι «μύθος» και προσέθεσε πως είναι ευθύνη της εταιρείας ότι σε αυτή την φάση δεν έχουμε ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο. Και αυτό - όπως ανέφερε - είναι ένα διαχρονικό θέμα, ιδίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι και το επίμαχο της διαμάχης, η συνέχεια του υπουργείου ξεπερνά τους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης και αφορά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

«Συνεπώς τίθεται ένα θέμα ουσίας για τον τρόπο που δουλεύει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα σε σχέση με μια εταιρεία η οποία προβαίνει σε ανυπόστατες και προκλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτουργίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος. Σχετικώς με το «πολιτικό διακύβευμα», όπως το έθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για το αν η κυβέρνηση είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης, ο κ. Σταθάκης απάντησε ζητώντας από όλους να συμφωνήσουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και πως υπάρχει μία σύμβαση και θα πρέπει να εξαντλούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις πουν έχουν τεθεί για την επένδυση. Αυτές, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός, αφορούν στην πολύ αυστηρή περιβαλλοντική προστασία, στο καταστατικό όφελος του Δημοσίου ότι η δραστηριότητα θα είναι καθετοποιημένη, διότι αν φεύγει το μετάλλευμα στο εξωτερικό το όφελος είναι σχεδόν μηδενικό, «άρα» - τόνισε ο κ. Σταθάκης, το πλήρες επενδυτικό σχέδιο. Υπενθύμισε ότι αναφορικά με την διαιτησία, δεν πρόκειται να πει κουβέντα και κάλεσε τα κόμματα να απέχουν από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, «η οποία κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει αν μη τί άλλο, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας».

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η πρακτική της κυβέρνησης είναι να πηγαίνει «όλο και πιο πίσω, μέχρι τις εκλογές ότι θεωρεί ότι της αφαιρεί ψηφαλάκια, όπως είναι οι επενδύσεις, τα οποία δεν θα τα πάρει κιόλας». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έπρεπε να φτάσει το θέμα μέχρι το Eurogkroup, να επισυμβεί σύγκρουση και να διασυρθεί και πάλι η χώρα, για να σπεύσει να δώσει τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούσαν. Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Αριστείδης Φωκάς, ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός εμφανίζεται ειρωνικός και αυτό προσβάλλει τους εργαζόμενους που αγωνιούν για τις δουλειές τους, αφού δεν υπάρχουν αδειοδοτήσεις.

«Δεν εκκρεμούν άδειες για την Ολυμπιάδα, η αδειοδότηση έγινε 100%, όπως είχαμε δεσμευτεί. Ξεπεράσατε τον εαυτό σας σε σχέση με την εταιρεία. Δεν μπορεί η λίστα που επικαλείστε για τις άδειες να είναι πιο έγκυρη από την δική μου, στις 3 Αυγούστου, εκτός σας παραπληροφορούν και ξεπερνάτε τα δεδομένα. Όταν αποκτήσετε στοιχεία φέρτε τα», είπε προς τον κ. Φωκά ο Γ. Σταθάκης. Προσέθεσε τέλος, ότι για τις Σκουριές είναι διασφαλισμένες όλες οι θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιπρόσθετη άδεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.