Σταθάκης: Η Ελλάδα πλέον έχει μετατραπεί σε μία χώρα με φίλους παντού

Σταθάκης: Η Ελλάδα πλέον έχει μετατραπεί σε μία χώρα με φίλους παντού

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της κρίσης όπου θεωρούνταν «μαύρο πρόβατο» και έχοντας πλέον ένα αξιόπιστο και πολύ ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, επεσήμανε επισήμανε μεταξύ άλλων σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η γεωπολιτική σημασία της Κρήτης στην εξασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν τρεις βασικοί λόγοι: Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων, η συμφωνία των Πρεσπών και η αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Ελλάδα πλέον έχει μετατραπεί σε μία χώρα με φίλους παντού και ένα πολύ ειδικό ρόλο στις γενικότερες αλλαγές που συντελούνται στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ενεργειακό σημείωσε πως οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της αναβάθμισης, διότι όπως είπε,«δεν είναι μεμονωμένο συμβάν αλλά συνδέεται με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, που μας βάζουν στον χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία την ίδρυση του Gas Forum των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή αρχή. «Όλο αυτό δείχνει μια δυναμική γεωπολιτικών συμμαχιών που δίνουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. «Εμείς απαντάμε με το ό,τι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Και νομίζω ότι αυτή είναι η γραμμή άμυνας με την οποία επιδιώκουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχοντας ένα αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter