Σταθάκης: Η ΝΔ αναγκάζεται να κάνει πίσω στις φοροελαφρύνσεις (Video)

Σταθάκης: Η ΝΔ αναγκάζεται να κάνει πίσω στις φοροελαφρύνσεις (Video)

Τρεις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, σήμερα, στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αnt1. 

Στην εκπομπή, στην οποία συμμετείχε και η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη ο κ. Σταθάκης ανέφερε επίσης ότι κατέρρευσε η κινδυνολογία για την ΔΕΗ.

«Αμφισβητούμε τα περί φοροελαφρύνσεων και νομίζω ότι μετά τη δριμεία κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έκανε πίσω» τόνισε ο υπουργός. Η ΝΔ έχει αναγκαστεί τις τελευταίες μέρες να αλλάξει τη ρητορική του προγράμματος της, βάζοντας σε βάθος χρόνου τις εξαγγελίες της. «Το 2019 δεν θα πάρει κανένα μέτρο και το 2020, 2021 και 2022 θα τα πάρει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους», επισήμανε. Τρεις βασικές επιλογές, όμως, δεν έχουν αναβληθεί υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης:

1. Το ασφαλιστικό, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο σημείο της πολιτικής της ΝΔ, δηλαδή, η μεταφορά του δεύτερου και τρίτου πυλώνα στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% που θα δυναμιτίσει τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος».

2. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων, απέναντι στο πρόγραμμα μας που σταδιακά επεκτείνουμε τις συλλογικές συμβάσεις και δημιουργούμε ένα σταθερό εργασιακό πλαίσιο για 700.000 εργαζόμενους επεκτεινόμενο σιγά-σιγά και σε πολλές άλλες κατηγορίες. Η ΝΔ έρχεται με ένα σύστημα ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους.

3. Η προσέγγιση της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος, η ιδέα δηλαδή πως εάν και εφόσον αποφασίσει και προχωρήσει στο «5 προς 1» σημαίνει ότι εκπαίδευση, υγεία και άλλοι κρίσιμοi τομείς του κοινωνικού κράτους, θα βρεθούν αποψιλωμένοι, συμπιεσμένοι, με μεταφορά λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα στηρίζεται στη συνεχή ροή των πόρων, δεν στηρίζεται σε συσσωρευμένους πόρους από το παρελθόν. Συνεπώς όταν η ροή των πόρων μεταβάλλεται, υπέρ ενός ιδιωτικοποιημένου ασφαλιστικού, τότε δυναμιτίζει τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο». Σαφώς, πρόσθεσε, «ο νόμος Κατρούγκαλου και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 25 χρόνια εδράζονται σε υπαρκτές εκτιμήσεις για την απασχόληση και τους μισθούς. Αλλιώς δεν έχει νόημα».

Σε σχέση με τη ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι «κατέρρευσε ο μύθος των 900 εκατ. ευρώ ζημιών της ΔΕΗ που κατασκεύασε η ΝΔ. Υπολογίζει λαθεμένα τέσσερις κατηγορίες: 350 εκατ. ευρώ η αξία των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων, 200 εκατ. ευρώ το τέλος προμηθευτή που εγγράφηκε ως κόστος της ΔΕΗ στις 31/12/18 και το έλαβε στις 10/1/2019, 150 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της εθελουσίας και 200 εκατ. ευρώ είναι οι δικαστικές διαμάχες μαζί με εξώδικα που θα αποφασιστούν στα δικαστήρια. Έγινε χθες η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Υπάρχει η στρατηγική της ΔΕΗ για το πώς θα βελτιωθούν οι επιδόσεις. Η κινδυνολογία κατέρρευσε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter