Σταθάκης: Η συζήτηση να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Σταθάκης: Η συζήτηση να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (Video)

«Η συζήτηση για τις εθνικές εκλογές πρέπει και εύχομαι να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, ώστε να δούμε αν η στρατηγική της ΝΔ για την ανεργία, την οποία η παρούσα κυβέρνηση μείωσε κατά 10 μονάδες, είναι βιώσιμη ή όχι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε: «Να δούμε αν η μείωση των φόρων που επικαλείται η ΝΔ είναι μια βιώσιμη στρατηγική ή θα φέρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι το 2022. Και να δούμε ποιο ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο, αυτό της ΝΔ που έχει δύο πυλώνες ιδιωτικούς κι έναν δημόσιο ή το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα διατηρήσει την ισορροπία που επιτεύχθηκε; Η αντιπαράθεση πρέπει να επικεντρωθεί στον προγραμματικό λόγο για να είναι καθαρά τα διλήμματα των εκλογών».

Ο κ. Σταθάκης «καλωσόρισε τη ΝΔ στον κόσμο του πολιτισμού» μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφολογίας. «Τον Σεπτέμβριο του 2015 βγήκαμε κυβέρνηση με ένα μνημόνιο που είπαμε ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ολοκληρώθηκε; Ολοκληρώθηκε. Το χρέος αναδιαρθρώθηκε, η σταθερότητα στην οικονομία αποκαταστάθηκε, βγήκαμε στις αγορές και έχουμε ανάπτυξη της οικονομίας 2% κάθε χρόνο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα μεσαία στρώματα, τα οποία επικαλείται η αντιπολίτευση, καταρρακώθηκαν το 2010-2014. Στη δική μας περίοδο, πιέστηκαν -το αναγνωρίζουμε- αλλά σε συνθήκες σταθερότητας και όχι κατάρρευσης. Το 2015, βρήκαμε 4 στα 10 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας και κάναμε μια αναδιανομή πολύ στοχευμένη. Θέλαμε να ανεβάσουμε τα μισά από αυτά τα νοικοκυριά πάνω από το όριο της φτώχειας και το πετύχαμε».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνθηκε στη ΝΔ, αλλά σε κόμματα εκτός Βουλής ή επέλεξε την αποχή και το άκυρο. «Η κρίση των πολιτών είναι σεβαστή και το μήνυμα πεντακάθαρο. Η ΝΔ πέτυχε μια πολύ ισχυρή συσπείρωση κι αυτό αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκε έντονα στο θέμα της συσπείρωσης, αφού έχασε τον 1 στους 3 ψηφοφόρους από το 2015. Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύθηκε τα άλλα κόμματα -τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ- και επέλεξε να μας ασκήσει την κριτική κατευθυνόμενος στο 20% που ψήφισε κόμματα εκτός Βουλής».

Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους που αποστασιοποιήθηκαν, ο υπουργός απάντησε: «Τρία πράγματα λέμε: Πρώτον, μην μπείτε στην περιπέτεια της ΝΔ. Μας έριξε στα βράχια και το 2012-2014 έκανε μια καταστροφική διαχείριση μνημονίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα στην οικονομία και μια γραμμή ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι το βασικό. Δεύτερον, το χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι συντεταγμένη φορολογική ή άλλη ελάφρυνση και μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό στοιχείο. Τρίτον, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχθηκε πολλές επιθέσεις, εν πολλοίς τοξικές και κάποιες δικαιολογημένες, είναι στην ουσία μια διακυβέρνηση και με ήθος και με αξιοπιστία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Εκπλήσσομαι όταν η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Βουλή κλείνει την επαύριον των ευρωεκλογών. Η Βουλή ολοκληρώνει τη θητεία της όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η ανακοίνωση των εκλογών έγινε από τον πρωθυπουργό και η διαδικασία προκήρυξης εκλογών ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα γίνεται κανονικά κοινοβουλευτική διαδικασία. Απορώ γιατί η ΝΔ αποφασίζει πότε κλείνει η Βουλή, επικαλούμενη μάλιστα και θέμα συνταγματικότητας. Η Βουλή είναι εν λειτουργία μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές».

https://www.facebook.com/Ant1news.gr/videos/488112768625184/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter