Στάθης Γκότσης: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Στάθης Γκότσης: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
Αυτοψία στη Δήλο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την Ασπασία Λεβέντη και τους Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη

Ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης εργαζομένων στο ΥΠΠΟ γράφει για τη Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού και τους «φιλάρχαιους» λεβέντες «χορηγούς» του.

∆ύσοσµες υποθέσεις, σκανδαλώδης διαπλοκή µε πάσης φύσης επιχειρηµατικά συµφέροντα, ιστορίες συγκάλυψης και κρυφές ατζέντες, ιδιώτες και «ευαγή» ιδρύµατα παντού, πάρτι «χορηγών» για ίδιον όφελος µε κάθε λογής ανταλλάγµατα.

4 του Γενάρη: Λίγες ώρες αφότου αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος υπό όρους, ο Βασίλης Λεβέντης, καταγγελλόµενος ως ένας εκ των βιαστών της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, αναρτά φωτογραφία επιδεικνύοντας το πρωτοσέλιδο εφηµερίδας της µέρας εκείνης µε τίτλο «Συνελήφθη για βιασµό ο Ελληνας κροίσος της Coca-Cola». ∆εν ήταν τελικά ο κροίσος της Coca-Cola αλλά ένας «φιλάνθρωπος» και «φιλάρχαιος» επίγονος της ευρύτερης οικογένειας Λεβέντη-∆αυίδ εκείνος που διαλαλούσε ξεδιάντροπα τα «κατορθώµατά» του χλευάζοντας το θύµα και όλους/ες µας.

5 του Γενάρη: Το υπουργείο Πολιτισµού, σαν να µην τρέχει τίποτε, αναρτά στη ∆ιαύγεια την υπογραµµένη από 24/12 απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη περί αποδοχής της δωρεάς για τη ∆ήλο του «κοινωφελούς ιδρύµατος International Foundation For Greece» που ίδρυσε η Ασπασία Λεβέντη µε τους γιους της Βασίλη και Ευαγόρα (ο οποίος επίσης, ως φαίνεται, εµπλέκεται στην υπόθεση του βιασµού). Και ο πολύς κόσµος µπορεί να µη διαβάζει το «Μακελειό», αλλά το διαβάζουν, όπως και όλες τις εφηµερίδες άλλωστε, στο γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, το γραφείο υπουργού και το γραφείο της επικοινωνιακής συµβούλου της Λίνας Μενδώνη.

17 του Γενάρη: Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήµα εργαζοµένων στο ΥΠΠΟΑ, αναρτά στο µπλογκ της κείµενο µε τίτλο «Μουσεία, δωρητές… λεβέντες και µερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ή πώς να ξεπλύνετε τους χορηγούς σας», όπου αποκαλύπτει µεταξύ άλλων «χορηγικών» ιστοριών τη σύνδεση των καταγγελλόµενων ως βιαστών µε τη «δωρεά» του ιδρύµατός τους και την αποδοχή της από τη Λίνα Μενδώνη. Το κείµενο που ζητά την ανάκληση της απόφασης Μενδώνη κυκλοφορεί ευρέως και αναδηµοσιεύεται ταχύτατα από ιστοσελίδες και ειδησεογραφικά σάιτ.

18 του Γενάρη: Το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Μενδώνη µε µια λιτή ανακοίνωση όπου δεν υπάρχει καµιά διευκρίνιση γιατί το υπουργείο ανέβασε στη ∆ιαύγεια την απόφαση αποδοχής της χορηγίας στις 5/1, µετά δηλαδή την προσαγωγή του ενός εκ των αδελφών Λεβέντη στην Ασφάλεια για την υπόθεση του βιασµού και τη διαρροή του ονόµατός του. Ούτε βέβαια αιτιολογείται η απόφαση του ΥΠΠΟΑ για ανάκληση αποδοχής της δωρεάς. Ισως για να πέσει στα µαλακά η επί της ουσίας οµολογία της ενοχής του.

Η συγκεκριµένη υπόθεση ωστόσο είναι η κορυφή του παγόβουνου σε µια εκτεταµένη κατάσταση διάβρωσης και σήψης, όπου µεταξύ άλλων κάποιοι αντιλαµβάνονται τον µνηµειακό πλούτο της χώρας ως πεδίο κερδοφορίας ή προσωπικής προβολής και ανέλιξης ή ως φόντο αλλότριων δράσεων και τη «χορηγία» ως εργαλείο ξεπλύµατος βρόµικων υποθέσεων και προσώπων.

Στις 5/1, την ίδια µέρα που το ΥΠΠΟΑ αναρτούσε στη ∆ιαύγεια την αποδοχή της δωρεάς των Λεβέντηδων, αναρτούσε επίσης και τη «σύµβαση δωρεάς», ποσού 650.000 ευρώ, µε την ΑΜΚΕ της οικογένειας Λαιµού για τη «χρηµατοδότηση εκπόνησης µελέτης αρχιτεκτονικής ιδέας-προσχεδίου για την αναβάθµιση, ανάδειξη και υπόγεια επέκταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Αυτή η ΑΚΜΕ, µε πρόεδρο τον Θωµά ∆οξιάδη –που κάνει δουλειές µε τον δήµαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (από τον περιβόητο «Μεγάλο περίπατο» µέχρι τον υπό ιδιωτικοποίηση λόφο του Στρέφη και την «ανάπλαση» της Ακαδηµίας Πλάτωνος) αλλά και µε τη Lamda Development στην «επένδυση» του Ελληνικού–, θα αναλάβει αντί του ελληνικού δηµοσίου να κάνει τον διαγωνισµό για την αρχιτεκτονική προµελέτη της εξαγγελθείσας υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και µάλιστα µε κλειστή διαδικασία επιλογής µεταξύ δέκα αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού.

Από την άλλη, την ίδια µέρα (18/1) που το υπουργείο Πολιτισµού ανακοίνωνε την ανάκληση της αποδοχής της δωρεάς του Ιδρύµατος IFG για τη ∆ήλο, µε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη θετική γνωµοδότηση του Συµβουλίου Μουσείων για τις προµελέτες σχετικά µε το κτιριολογικό πρόγραµµα του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά (σε κτίριο που η COSCO ακόµη δεν έχει επιστρέψει στο ελληνικό δηµόσιο), προµελέτες που έγιναν αυτήν τη φορά µε τη «χορηγία» του Ιδρύµατος Λασκαρίδη του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος όχι µόνο ενέχεται σε υπόθεση παράνοµης ανέλκυσης αρχαιοτήτων που ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και είχε ευθαρσώς δηλώσει πέρυσι στο πλαίσιο του ντοκιµαντέρ «Black trail» για τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις των όρων λειτουργίας στο θαλάσσιο εµπόριο πόσο «χεσµένο» έχουν οι εφοπλιστές τον πρωθυπουργό!

Ο άλλος αδερφός της εφοπλιστικής οικογένειας Λασκαρίδη, η οποία σύµφωνα µε παλαιότερα δηµοσιεύµατα του Documento φαίνεται ότι συνδέεται επιχειρηµατικά µε τον κρυφό χορηγό της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione, έχει από την πλευρά του αναπτύξει προνοµιακή σχέση µε το υπουργείο Πολιτισµού, µε χορηγίες και δωρεές σχετικές µε τις εργασίες αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήµατος Τατοΐου, όπως και η εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου.

Όχι, η πολιτική της εκχώρησης, της συναλλαγής και του συναγελασµού µε τον εσµό των δήθεν ευυπόληπτων ενδιαφεροµένων, πολιτική που προωθούν µε νύχια και δόντια η κυβέρνηση της Ν∆ και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, δεν έχει καµία σχέση µε την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς ως δηµόσιου αγαθού για όλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter