Σταυροφορίες: Ο θρησκευτικός ιμπεριαλισμός, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Σταυροφορίες: Ο θρησκευτικός ιμπεριαλισμός, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Την «ιερή μανία» που κατέλαβε τη μεσαιωνική χριστιανική Ευρώπη και ταλάνισε την ίδια αλλά κυρίως τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου επί 3,5 αιώνες πραγματεύεται το τεύχος του HOTDOC HISTORY.

Απόκληροι χωρικοί, φιλόδοξοι ιππότες, μισθοφόροι τυχοδιώκτες, ευλαβείς θρησκόληπτοι, φανατισμένα παιδιά, με επικεφαλής βασιλιάδες και ευγενείς συγκρότησαν τα στίφη που από τον 11ο αιώνα εφόρμησαν στους «Αγίους Τόπους» και την Ιερουσαλήμ για να τους «απελευθερώσουν» από τους μουσουλμάνους οι οποίοι τους κατείχαν από τον 7ο αιώνα.

Μια «ιερή μανία» που κατέληξε σε ανίερες πράξεις εις βάρος «άπιστων» αλλόθρησκων αλλά και ετερόδοξων χριστιανών. Με κορυφαία περίπτωση την κατάληψη και λεηλασία της Κωνσταντινούπολης στην 4η Σταυροφορία το 1204.

Στρατιώτες του Χριστού – μοναχοί με πανοπλία – Ιωαννίτες και Ναϊτες, οι οποίοι έσφαζαν με την ίδια ευκολία που έκαναν νηστεία και προσευχή. Με το πρόσχημα θρησκευτικότητας – σίγουρα υπήρχε κι αυτή – και ανομολόγητους στόχους την κυριαρχίας της χριστιανικής Δύσης στις μυστηριώδεις και προσοδοφόρες περιοχές, στους εμπορικούς δρόμους της ανατολικής Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής. Στο τεύχος αναδεικνύουμε τα πραγματικά κίνητρα του χριστιανικού «Ιερού Πολέμου» πίσω από τις μεγαλοστομίες· τα παίγνια εξουσίας και πλούτου.

Από τις σελίδες παρελαύνουν μορφές σχεδόν μυθικές. Οπως ο Φίλιππος Β΄ και Ε΄ της Γαλλίας, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος της Αγγλίας, ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α΄ (Μπαρμπαρόσα), οι ιππότες Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος, Ροβέρτος Γυισκάρδος, Γοδεφρείδος ντε Μπουιγιόν. Ποντίφηκες σαν τον Ουρβανό Β΄ και τον Ιννοκέντιο Γ΄, ο Βυζαντινός Αλέξιος Α΄ Κομνηνός ή οι Μουσουλμάνοι πολέμαρχοι Σαλαντίν και σουλτάνος Καμίλ.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από μια ιστορική υπόμνηση, αποτελεί και ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για τις άγιες μέρες που διανύουμε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter