Σταύρος Καλλιγάς: «Η αναζήτηση της λύτρωσης»

Σταύρος Καλλιγάς: «Η αναζήτηση της λύτρωσης»

Πολλοί λένε ότι το γέλιο και το κλάμα είναι απόλυτα λυτρωτικά. Όταν προκύπτει ο συνδυασμός «γέλιο μέχρι δακρύων», αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια πετυχημένη συνταγή από πίσω. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν παρακολουθήσαμε την παράσταση «Αναδρομή γάμου» του Σταύρου Καλλιγά, ο οποίος υπογράφει το κείμενο και την σκηνοθεσία.

Συναντηθήκαμε στο θέατρο «Αλκμήνη» όπου ανεβαίνει η παράσταση και η συζήτηση ξεκίνησε ρωτώντας για τις πολλαπλές του ιδιότητες, αυτή του ηθοποιού με την οποία τον γνωρίζουν οι περισσότεροι και αυτή του συγγραφέα και σκηνοθέτη στην συγκεκριμένη παράσταση. 

«Ηθοποιός πάνω από όλα! Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης απλά προέκυψαν πριν από τρία χρόνια, όταν ένιωσα την ανάγκη να γράψω μια κωμωδία για το θέατρο. Ήμουν μεταξύ δύο θεμάτων, το ένα κοινωνικό και το άλλο είχε να κάνει με τον γάμο. Εκανα ένα γκάλοπ μεταξύ φίλων και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα υπέρ του γάμου. Ξεκίνησα δειλά δειλά, μετά το πήρα πιο ζεστά και το τελείωσα, αλλά δεν ήξερα τι να το κάνω. Αποφάσισα να συμβουλευτώ ηθοποιούς που γνωρίζουν από συγγραφή και οφείλω πολλά στον Γιώργο Γαλίτη, ο οποίος μου είπα πολλά και σημαντικά πράγματα, για να το φέρω στην σημερινή του μορφή. Επειδή εξακολουθούσα να μην ξέρω πώς να το εντάξω σε ένα θέατρο, το έστειλα σε έναν διαγωνισμό, όπου βραβεύτηκε ως το καλύτερο μέσα από άλλες ενενήντα συμμετοχές. Μετά βρήκα του ηθοποιούς, μοιράστηκαν το όραμά μου, το έκανα και δικό τους και κάπως έτσι φτάσαμε εδώ».

Το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη απόπειρα του Σταύρου να σκηνοθετήσει συναδέλφους του, καθώς στο παρελθόν έχει αυτοσκηνοθετηθεί σε μονόλογο. «Παρόλο που έχω συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, δεν γνώριζα πόσο ψηλά είναι ο πήχης στην συγκεκριμένη θέση. Θεωρώ πολύ δύσκολο το να παίζει και να σκηνοθετεί κάποιος ταυτόχρονα, γιατί θέλω να υπάρχει ένα τρίτο μάτι που θα έχει πιο καθαρή εικόνα από αυτή που βλέπω».

Στην φετινή θεατρική χρονιά ο Σταύρος συμμετείχε στην παράσταση «Sunset Limited», ένα έργο τελείως διαφορετικό από την κωμωδία και τον ρωτήσαμε για το είδος που προτιμάει. «Αγαπώ οτιδήποτε έχει να προσφέρει καθαρά μηνύματα και νοήματα προς τον θεατή. Είναι δεδομένο ότι λατρεύω την κωμωδία και το γέλιο είναι λυτρωτικό. Για να φτάσω στο σημείο να γράψω μία κωμωδία, μελετούσα χρόνια. Δεν ήθελα να φτάσει στο σημείο της γελοιότητας, αλλά να είναι πραγματικά αστεία και να έχει να δώσει πράγματα στον κόσμο».

Ο Σταύρος είχε μία καλλιτεχνική αποχή διάρκειας τρεισήμισι ετών, όπου χρονικά είναι περίπου το ένα έκτο στης συνολικής πορείας του στον χώρο. Τον ρωτήσαμε κατά πόσο επαναπροσδιορίστηκε στο διάστημα αυτό. «Η αποχή είχε να κάνει κυρίως με οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους και είχα αποφασίσει ότι θα επανέλθω στα θεατρικά δρώμενα, όταν έχω διαφορετικό τρόπο και προσέγγιση από πριν. Με λίγα λόγια, ήθελα α κάνω πράγματα με καλύτερους όρους, καλλιτεχνικούς και αισθητικούς. Στα τρεισήμισι αυτά χρόνια δούλευα, έγραφα, διάβαζα και έκανα μεγάλη πνευματική προετοιμασία, ώστε να μπορώ να έχω καλύτερη τοποθέτηση στα θεατρικά και καλλιτεχνικά πράγματα».

Στο σημείωμα του σκηνοθέτη, ο Σταύρος μιλάει για ελεύθερα πνεύματα. Ρωτήσαμε λοιπόν, πόσο ελεύθερα είναι τα πνεύματα στην Ελλάδα. «Μιλώντας για τον μέσο άνθρωπο, θα έλεγα ότι δεν είναι. Αν θέλουμε να το επεκτείνουμε και εκτός συνόρων, πουθενά δεν είναι. Αν υπήρχε αυτή η ελευθερία, δεν θα είχαμε κανέναν λόγο να πηγαίνουμε στο θέατρο, δεν θα χρειαζόταν να επιδιώκουμε την αυτοβελτίωση. Η τέχνη τονίζει πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε στην κοινωνία, ακόμα και μέσα από την κωμωδία. Είναι ένας επιπλέον λόγος για την πολλή μελέτη που έκανα πριν μπω στην διαδικασία γραφής».

Σχετικά με την παράσταση, τα πράγματα τα περιγράψαμε με λίγα λόγια στην εισαγωγή. Το γέλιο βγαίνει αβίαστα και σε μεγάλες δόσεις, καθώς οι ηθοποιοί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και ακρότητες κάνουν τους θεατές μέρος της φαρσοκωμωδίας. Το θέατρο και οι φιγούρες από καρτούν συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο και αν τελικά το γέλιο είναι λύτρωση, τότε σίγουρα μετά την παράσταση νιώσαμε όπως θα έπρεπε σε κάθε μας στιγμή… ανάλαφροι και με αληθινό, πραγματικό χαμόγελο.

«Αναδρομή γάμου»

Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:15

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, 2103428650

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Καλλιγάς

Κατασκευή σκηνικών: Θάνος Μπαράτας

Σκηνική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Σταύρος Καλλιγάς, Κατερίνα Φελλά

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Μακρίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τάσος Αντωνίου, Κατερίνα Φελλά, Κωνσταντίνος Μπάζας, Μένια Μαθιουδάκη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter