Σταύρος Κοντονής για Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Σταύρος Κοντονής για Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την εξάλειψη κρουσμάτων διάκρισης και άνισης μεταχείρισης , υπενθυμίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, ο Σταύρος Κοντονής.

«Στην Ελλάδα, σε νομοθετικό επίπεδο, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, με στόχο την κατάρριψη των προκαταλήψεων, την άρση των αδικιών του παρελθόντος, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εμπέδωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το σύνολο των πολιτών», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ευκαιρία τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Αναλυτικότερα ο κ. Κοντονής αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του:

«Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας, χωρίς καμία διάκριση, με βάση οποιοδήποτε προσδιοριστικό του ατόμου στοιχείο, όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η αναπηρία, η ηλικία, η οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς, επίσης και η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας.

Κατά το παρελθόν, μία από τις βασικότερες αιτίες που κατέστησε πολλούς συνανθρώπους μας δέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών και διακρίσεων, υπήρξε ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός και η ταυτότητα του φύλου τους. Μόλις 27 χρόνια πριν, στις 17 Μαΐου 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, ενώ στις 19 Ιανουαρίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του, κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην Ελλάδα, σε νομοθετικό επίπεδο, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, με στόχο την κατάρριψη των προκαταλήψεων, την άρση των αδικιών του παρελθόντος, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εμπέδωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το σύνολο των πολιτών».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχοντας στον πυρήνα τους το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύοντας στην εξάλειψη κρουσμάτων διάκρισης και άνισης μεταχείρισης, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι:

– Θεσπίστηκε νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια και αναγνώριση πλήθους Δικαιωμάτων.

– Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία και η νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

– Συγκροτήθηκε Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των εμπλεκόμενων Αρχών, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.

– Ψηφίστηκε ο Ν. 4443/2016 (Ίση μεταχείριση) με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο. Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε πλέον και τις καταγγελίες για παραβίαση της Αρχής της ίσης μεταχείρισης στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τη σχετική Επιτροπή που υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν είχε λειτουργήσει ποτέ.

– Ορίστηκαν Ειδικοί Εισαγγελείς για τη ρατσιστική βία σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

– Καταργήθηκε το αρ. 347 του ΠΚ.

– Τέλος, έχει ήδη αναρτηθεί σε διαβούλευση, το σχέδιο νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην φυλομετάβαση, για τα άτομα τα οποία δεν αισθάνονται οικεία με το καταχωρισμένο φύλο τους. «Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση, χωρίς ψυχιατρική εξέταση, με την απλή, γρήγορη, μη κοστοβόρα διαδικασία που προβλέπεται για κάθε Έλληνα πολίτη, που επιθυμεί να μεταβάλλει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς του» .

Μυστικά & Documento

26/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter