Απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου

Απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου

Απερρίφθησαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω επιτροπής.

Πρόκειται για τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί στο ακροατήριο στις 7 Φεβρουαρίου 2020 με τις οποίες ζητούνταν ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση για έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα. Όπως υποστήριζαν η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ έκαναν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Θάνου είχε κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη που αντιβαίνει το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο. «Η σημαντικότερη εγγύηση της ανεξαρτησίας των μελών του Προεδρείου των Ανεξάρτητων Αρχών είναι η ολοκλήρωση της θητείας τους, διότι διαφορετικά, θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να “κατασκευάζει” εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το διορισμό τους, κάποιο ασυμβίβαστο και να διακόπτει πρόωρα της θητεία οποιουδήποτε προσώπου μη αρεστού σε αυτήν, καταλύοντας έτσι την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε η κ. Θάνου.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία». Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου, ο συνήγορος του Δημοσίου είχε υποστηρίξει ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, ενώ ειδικά για την κα Θάνου τονίστηκε ότι υπήρξε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα δημοσιευθούν το νέο δικαστικό έτος μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter