ΣτΕ: Απερρίφθησαν οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας ρυθμίσεων Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ

ΣτΕ: Απερρίφθησαν οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας ρυθμίσεων Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ

Απερρίφθησαν από την Επιτροπή Αναστολών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης κατά του νόμου Χατζηδάκη που είχαν κατατεθεί από συνδικαλιστικούς φορείς.

Πρόκειται για τις διατάξεις των άρθρων 255 και 257 του ν. 4798/2021 σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Κατά της υπουργικής απόφασης είχαν κατατεθεί δύο προσφυγές. Η μία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ένα φυσικό πρόσωπο που φέρεται ως ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ και έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, η δε δεύτερη από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Συγκεκριμένα με τις υπ’ αριθμόν 309-310/2021 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι, «ανεξαρτήτως του εννόμου συμφέροντος των αιτούντων, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως, συνιστάμενοι ιδίως σε αντισυνταγματικότητα των ανωτέρω διατάξεων του ν. 4798/2021 και σε υπέρβαση των ορίων της παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης για την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι», όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης κρίθηκε ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής ενώ, η βλάβη που επικαλούνται οι αιτούσες Ομοσπονδίες, συνιστάμενη στην επιβάρυνση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με πρόσθετα καθήκοντα, πέραν του ότι προβάλλεται αορίστως, δεν παρίσταται δυσχερώς επανορθώσιμη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter