ΣτΕ: Δεν ευθύνονται οι υπεύθυνοι της φυλακής Ιωαννίνων για τον απαγχονισμό κρατουμένου το 2001

ΣτΕ: Δεν ευθύνονται οι υπεύθυνοι της φυλακής Ιωαννίνων για τον απαγχονισμό κρατουμένου το 2001

Οι υπεύθυνοι της φυλακής Ιωαννίνων στην οποία έβαλε τέλος στη ζωή του κρατούμενος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάληξη του.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των συγγενών του κρατούμενου κατά της απόφασης του Εφετείου το οποίο είχε επίσης πει “όχι” στην χρηματική ικανοποίηση την οποία διεκδικούσαν.

Συγκεκριμένα οι συγγενείς του αυτόχειρα που είχε κρεμαστεί στο κελί του το 2001 ζητούσαν από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωση ύψους 1.2 εκατ.ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του γιου και αδελφού τους που οφειλόταν- όπως υποστήριζαν – σε πράξεις και παραλείψεις οργάνων του Δημοσίου.

Ο κρατούμενος είχε κρεμαστεί από τον φεγγίτη του κελιού του με ένα σχοινί που είχε βρει κατά τον προαυλισμό του είτε στα μαγειρεία των φυλακών και σύμφωνα με την αγωγή που άσκησαν οι συγγενείς του στο απονενοημένο διάβημα τον είχαν οδηγήσει οι άθλιες συνθήκες κράτησης του.

Όπως ανέφεραν οι οικείοι κρατούνταν σε ένα κελί με αλλοδαπούς ενώ πάνω του βρέθηκαν χάπια αλκοόλ. Υποστήριζαν μάλιστα ότι εάν οι φύλακες τον είχαν εντοπίσει νωρίτερα, ο άνθρωπος τους θα είχε σωθεί.

Κατά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης , ωστόσο, δεν αποδόθηκαν τελικά ευθύνες σε βάρος του διευθυντή και του γιατρού των φυλακών Ιωαννίνων, οι οποίοι απηλλάγησαν με βούλευμα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο που έκρινε την αγωγή των συγγενών την απέρριψε με το σκεπτικό ότι «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων έλαβαν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα κράτησης του θανόντος κρατουμένου» και η ότι αυτοκτονία του «δεν μπορούσε λογικά να προβλεφθεί και να αποτραπεί από αυτούς».

Ακόμα το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού που εξέτασε τελεσίδικα το αστικό κομμάτι της υπόθεσης έκρινε ότι δεν θεμελιώνεται «ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν» οι συγγενείς του αυτόχειρα.

Η υπόθεση έκλεισε πλέον αμετάκλητα με την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης των συγγενών από το ΣτΕ που έκρινε τους ισχυρισμούς τους απαράδεκτους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter