ΣτΕ: Νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι

ΣτΕ: Νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Απέρριψε με απόφαση του ως αβάσιμους τους νομικούς και τεχνικούς ισχυρισμούς που έθετε με προσφυγή του ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων» .

Οι προσφεύγοντες αναφέρονταν σε μια σειρά από ζητήματα ως προς τα απόβλητα του επίμαχου εργοστασίου, την ατμοσφαιρική μόλυνση (εκπομπές οξειδίου του αζώτου, κ.ά.), την μόλυνση του περιβάλλοντος, κ.λπ.,

Σύμφωνα όμως με το ΣτΕ, η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι Ευβοίας, είναι νόμιμα.

Επισημαίνεται ότι με υπουργική απόφαση του 2009 παρατάθηκε μέχρι 19.6.2021 η ισχύς προγενέστερης (προ 7ετίας) υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην παραθαλάσσια περιοχή Μυλάκι του Δήμου Ταμυνέων Αλιβερίου.

Το επίμαχο εργοστάσιο λειτουργεί από το 1983 και παράγει 2.200.000 τόνους τσιμέντου ετησίως.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι ούτε ανεπαρκής, ούτε πλημμελής. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πριν από τη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δεν απαιτείται να προηγηθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση η οποία να στηρίζεται σε προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter