ΣτΕ σε συνταξιούχους ένστολους: Ό,τι πήρατε πήρατε από αναδρομικά, όσοι δεν έκαναν αγωγή τέλος

ΣτΕ σε συνταξιούχους ένστολους: Ό,τι πήρατε πήρατε από αναδρομικά, όσοι δεν έκαναν αγωγή τέλος

Όσα πήρατε πήρατε λέει το ΣτΕ και στους συνταξιούχους στρατιωτικούς. Μετά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, το πικρό ποτήρι “σερβίρεται” και στους απόστρατους στρατιωτικούς και προφανώς και στους υπόλοιπους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Το ΣτΕ προβάλλει το κλασσικό «λόγους δημοσίου συμφέροντος» για να δικαιολογήσει το ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πετσόκοψε τις επιστροφές των αναδρομικών που είχε πρωθύστερα πετσοκόψει το ίδιο το ΣτΕ με τις αποφάσεις του 2019.

Πιο αναλυτικά με τις υπ’ αριθμόν 1682-1683/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, απερρίφθησαν «οι αιτήσεις ακύρωσης αφενός τριών ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και αφετέρου ενός σωματείου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας κατά της Κ.Υ.Α. Φ.11321/37311/1610/13.10.2020 «Επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων δημοσίου τομέα».

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε πως η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών σε κύριες συντάξεις του δημοσίου τομέα και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 8.10.2020 είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η κοροϊδία που επιφύλαξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στους συνταξιούχους. Ήταν Ιούλιος του 2020 όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ζητούσε από τους πολίτες να μην προσφεύγουν νομικά για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, δίχως να ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται στις κύριες ή στις επικουρικές και τα λοιπά ποσά.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται ν’ ασκούν προσφυγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας» έλεγε ο Στ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 17ης Ιουλίου του 2020.

«Θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα και στους ανθρώπους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφύγουν στους δικηγόρους, έχουν περιθώριο, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και φυσικά δαπάνη για τους ίδιους» δήλωνε ο ίδιος από τηλεοράσεως λίγες ημέρες αργότερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter