ΣτΕ: Στην Ολομέλεια οι αιτήσεις ασύλου δύο Σύρων που κρατούνται στη Λέσβο

ΣτΕ: Στην Ολομέλεια οι αιτήσεις ασύλου δύο Σύρων που κρατούνται στη Λέσβο

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ασύλου δυο Σύρων,που βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης στη Λέσβο. Με την απόφαση της η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει γενικότερα το μείζον θέμα της ασφάλειας που παρέχει στους πρόσφυγες η Τουρκία.

Το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από την 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος.Οι δύο Σύροι ζητούν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο από την χώρα μας.

Το αίτημα τους είχε απορριφθεί από τις Επιτροπές Ασύλου, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρα μας, είναι ασφαλής, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη. Επικαλέστηκαν επίσης το επιχείρημα ότι οι δύο Σύροι έχουν σύνδεσμο στην Τουρκία ,όπου βρίσκονται η οικογένεια τους και συγγενείς τους.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι νομικοί παραστάτες των Σύρων, υποστήριξαν,ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης, θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίοι κινδυνεύουν και ότι οι απορριπτικές αποφάσεις των Επιτροπών Ασύλου είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και ατεκμηρίωτες.

Τόνισαν μάλιστα ότι οι επίμαχες αποφάσεις στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας, με βάση την κοινή δήλωσή της με την Ε.Ε., στις 18 Μαρτίου 2016, ενώ η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «ασφαλής τρίτη χώρα» από καμία χώρα της Ε.Ε., πλην της Ουγγαρίας.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, στην οποία διαμένουν σε καταυλισμούς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες,  έχοντας πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Υπεραμύνθηκαν τέλος τις ορθότητας των αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμες. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα εκδοθεί σε σύντομο χρόνο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter