ΣτΕ: Τέλος στα πρόστιμα για λαθρεμπορία σε περιπτώσεις αμετάκλητης αθωωτικής ποινικής απόφασης

ΣτΕ: Τέλος στα πρόστιμα για λαθρεμπορία σε περιπτώσεις αμετάκλητης αθωωτικής ποινικής απόφασης

Με απόφαση της η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας επιλύει οριστικά το λιμνάζων ζήτημα διπλής δικαστικής μεταχείρισης (ποινικής και διοικητικής) κατά του ίδιου προσώπου για την ίδια παράβαση λαθρεμπορίας (επιβολή πολλαπλού τέλους λαθρεμπορίας).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την επίμαχη απόφαση ξεκαθαρίζουν ότι μετά από αμετάκλητη αθωωτική ποινική απόφαση δεν μπορεί να επιβληθεί και η διοικητική κύρωση του πολλαπλού τέλους, η οποία από μόνη της έχει ποινικό χαρακτήρα. Τα πολλαπλά τέλη περιλαμβάνουν ποσά ίσα με το πολλαπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, δασμούς, τέλη και συναφή δικαιώματα, πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την επίμαχη απόφαση της επί της ουσίας επικυρώνει την σχετική νομολογία Τμημάτων της οριοθετώντας τις σχέσεις ποινικής και διοικητικής δίκης στο επίμαχο θέμα.

Μετά από αυτή την απόφαση, που εναρμονίζεται με την νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ξεμπλοκάρει μεγάλος αριθμός σχετικών εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα βέβαια αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και την απώλεια μεγάλων οικονομικών εισροών για το Ελληνικό Δημόσιο .

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter