Στέφανος Ξεκαλάκης: Όσοι μου κουνάνε το δάκτυλο ας δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους

Στέφανος Ξεκαλάκης: Όσοι μου κουνάνε το δάκτυλο ας δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους

Το τελευταίο διάστημα αποτελεί κόκκινο πανί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Στέφανος Ξεκαλάκης μίλησε στο Documento για τη σημασία της διαφορετικής φωνής στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και για το ότι μέσα από την κατάργηση του γραμματέα και της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) ουσιαστικά καταργείται η θεσμική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. 

Θεωρεί ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι του ζήτησαν να φύγει από το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη για να εγκατασταθεί σε αυτό ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέλαβε συντονιστής Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύει ότι στην πραγματικότητα θέλουν να εξευτελίσουν τον ίδιο και τη θεσμική του ιδιότητα ως γραμματέα.

Τελικά, σας έδιωξαν από το γραφείο σας στη Χαριλάου Τρικούπη;

Το ζητούμενο δεν ήταν το γραφείο. Είναι θέμα συμβολισμού. Και θλίβομαι πραγματικά γιατί βλέπω ότι όσοι επικαλούνται στα λόγια την ενότητα στην πράξη όχι μόνο δεν την επιδιώκουν αλλά, αντιθέτως, θεωρώντας ότι με τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία έχουν διαφωνήσει μαζί τους πολιτικά, ακυρώνουν το ίδιο το κόμμα και τη θεσμική του οντότητα.

Προφανέστατα και δεν θα παραμείνω πλέον σε αυτό το γραφείο. Εγώ θέλω να διαφυλάξω το κύρος της θέσης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Και θεωρώ, βεβαίως, ότι το ζητούμενο είναι πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική λειτουργία ενός κόμματος. Αν δηλαδή επιθυμούμε ένα κόμμα δεκτικό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με ικανότητα στη σύνθεση ή απλώς οφείλουμε όλοι να πειθαρχούμε στις αποφάσεις της ηγεσίας.

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχε πει στο Documento ότι και εσείς και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήσασταν παρόντες σε αυτό, μία ημέρα πριν από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και δεν θέσατε κανένα θέμα εκεί.

Είναι ψευδές αυτό. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκα σχετικά από σύντροφο γραμματέα νομαρχιακής επιτροπής στη συγκέντρωση που έκανε η πρόεδρος με τους γραμματείς των νομαρχιακών, εγώ απάντησα παρουσία της προέδρου και προκάλεσα και την ίδια και τον οιονδήποτε βρισκόταν στο Πολιτικό Συμβούλιο να πει ότι δεν το έκανα. Είπα ότι αυτό είναι ψευδές. Προφανώς και διαφοροποιήθηκα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τους προκάλεσα να με διαψεύσουν εντός της αιθούσης και κανείς δεν το έκανε, γιατί δεν μπορούσε να το κάνει!

Να σας θυμίσω ότι μαζί με άλλους συντρόφους, τον Δεκέμβριο του 2013, είχαμε ζητήσει πιο συλλογική λειτουργία και περαιτέρω διοργάνωση εσωκομματικών διαδικασιών από τον τότε πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο. Και το οξύμωρο είναι βέβαια ότι άνθρωποι με τους οποίους είχαμε συνυπογράψει τότε την επιστολή συμμετέχουν σήμερα στην ηγετική ομάδα και επιλέγουν να είναι ακόμη πιο κλειστό το κόμμα. Να υπάρχει ένα κόμμα στο οποίο να αποφασίζει μια μικρή ομάδα στελεχών.

Σε ποιους αναφέρεστε;

Στον Μανώλη Οθωνα και τον Θάνο Μωραΐτη.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης σας απάντησε με επιστολή ότι δεν υπάρχουν μέσα στο κόμμα πολιτικά στελέχη με οικονομικές απολαβές. Εχετε στοιχεία για το αντίθετο;

Καταρχάς, δεν είπα αυτό το πράγμα! Την επιστολή μου προς τον Νίκο Σαλαγιάννη εγώ δεν την έδωσα στη δημοσιότητα, οτιδήποτε αφορούσε το κόμμα και όχι το πολιτικό σκέλος το άφησα εντός του κόμματος. Δεν θέλω να απαντήσω στον κ. Σαλαγιάννη, ο οποίος εκ της διοικητικής του θέσης θεώρησε ότι πρέπει να απαντήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η ουσία είναι η εξής: εγώ είπα ότι μπήκα στην πολιτική και ασχολήθηκα με αυτήν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι σε προσωπικό επίπεδο θα βγω χαμένος, και σε ό,τι αφορά το οικονομικό και στο έλλειμμα χρόνου ενασχόλησης με την οικογένειά μου και την επαγγελματική μου ζωή. Είπα λοιπόν ότι προκαλώ όσους μου κουνάνε το δάχτυλο, και σε μένα και στους άλλους συντρόφους που έχουν διαφορετική άποψη, να έρθουν και να δημοσιοποιήσουμε όλοι τα οικονομικά στοιχεία μας, την ακίνητη περιουσία μας, να καταθέσουμε τα βιογραφικά μας και να δούμε, από την πρώτη ημέρα ενασχόλησής μας με την πολιτική, ποιος έχει ωφεληθεί από αυτήν και ποιος τελικά βγαίνει χαμένος. Και είπα επί λέξει: τότε θα μπορέσουμε να δούμε ποιοι ζουν για το ΠΑΣΟΚ και ποιοι ζουν από το ΠΑΣΟΚ!

Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ το έχετε δει;

Είχα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στην Κεντρική Επιτροπή παλαιότερα ότι προφανέστατα για εμάς είναι ηθικό θέμα. Αναγνωρίζουμε τα χρέη του Κινήματος, αλλά αυτό που ζητάμε είναι κάποια στιγμή να ενημερωθούμε ποιοι τα προκάλεσαν και για ποιους λόγους φτάσαμε σε αυτά τα χρέη.

Το οποίο δεν έγινε ποτέ…

Δεν έγινε. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι στην πορεία προς την ανασυγκρότηση του χώρου όλα αυτά θα βγουν στο φως, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τίποτα δεν μπορεί να μένει κρυφό αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε υγιή βάση την προσπάθεια ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

Υπάρχει πράγματι κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ εις βάρος σας και εις βάρος των συνεργατών σας;

Αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μας όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για το πώς αντιλαμβάνονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται μια πολιτική διαφωνία. Το τι συμβαίνει εντός των τειχών το αφήνω στην κρίση των ανθρώπων που δουλεύουν σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και που γενικότερα αντιλαμβάνονται ένα κλίμα και μια διάθεση εκ μέρους της ηγεσίας να διώξει κάθε φωνή από το κόμμα που έρχεται σε πολιτική αντιπαράθεση μαζί της.

Η ουσία είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις επιλογές της, έδειξε ότι δεν είναι καθόλου ανεκτική στη διαφορετικότητα και έστειλε ένα μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μιλήσει για οτιδήποτε άλλο βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου!

Εγώ δεν θέλω να σταθώ εκεί όμως. Είπα και το βράδυ της Τετάρτης, μετά την επιστολή Σαλαγιάννη, την οποία διάβασα εμβρόντητος, ότι θέλω και αναμένω απαντήσεις επί του πολιτικού διακυβεύματος, επί των πολιτικών ζητημάτων που έχουν τεθεί από την Κεντρική Επιτροπή και συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα, το ζητούμενο είναι τις πολιτικές θέσεις που θέλουμε να διαμορφώσουμε ποιοι θα τις διαμορφώσουν; Αν δηλαδή οι συγγραφείς των θέσεων θα είναι οι ίδιοι οι οποίοι οδήγησαν το κόμμα και τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Ποιους εννοείτε;

Αναφέρομαι σε ανθρώπους που έχουν μια πορεία στον χώρο και αυτήν τη στιγμή θα μπορούσαν με την εμπειρία τους να προσφέρουν πολλά πράγματα, αλλά προφανέστατα δεν μπορούν να παίξουν τον πρώτο ρόλο στην επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί με όρους παρελθόντος να διαμορφώσουμε την πρόταση του μέλλοντος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και σχετίζεται φυσικά με το σε ποιους απευθύνεται η πολιτική μας πρόταση, ποιοι θα την προβάλουν και όταν έρθει η ώρα ποιοι θα την υλοποιήσουν.

Σας έχουν κατηγορήσει ότι με τις πράξεις και τις διαφωνίες σας ωφελείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Μέσα στον χώρο μας υπήρχαν και υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον προοδευτικό χώρο και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν. Δική μου πεποίθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που κακώς καλείται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις συνάξεις τους και εκπροσωπείται διά του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να έχει θέση σε αυτό το εγχείρημα. Θεωρώ ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι να ηττηθεί ο λαϊκισμός, γιατί στην αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα ξαναζήσουμε θα είναι νέες πλατείες, νέες «Marfin» και γενικότερα ένταση σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου ωφελούν ή ζημιώνουν το όλο εγχείρημα;

Αν μπούμε σε μια λογική αποκλεισμών του παρελθόντος και καταστάσεων που έχουν συμβεί, δεν βοηθάμε. Ο καθένας έχει τις πικρίες του. Ομως αυτό που θα πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να πετύχει πραγματικά το εγχείρημα είναι να αξιολογήσουμε όχι τις πολιτικές οντότητες που συμμετέχουν αλλά το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, γιατί θεωρώ ότι όσοι έχουν συμβάλει στην πολιτική και οικονομική πτώχευση του Κινήματος, προφανέστατα, δεν μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα.

Ποια θα είναι η στάση σας στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ στις 30 Ιουνίου;

Είναι μια κατάσταση προβληματική. Προφανέστατα, εγώ δεν απεμπολώ τον ρόλο με τον οποίο με τίμησε η ΚΕ και τον αφήνω στην κρίση της. Εξάλλου, έχω ζητήσει να συγκληθεί η ΚΕ και να τεθεί θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, για να κριθώ και για τη συνολικότερη παρουσία μου μέσα στο κόμμα και για τις θέσεις μου. Προφανώς, θα συμμετάσχω στο συνέδριο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα συμπορευτώ με πολλούς συντρόφους με τους οποίους έχουμε κοινές θέσεις.

Υπάρχει τέτοια δυναμική ή είστε μόνο… εσείς και ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Γενικότερα κάποιοι αρέσκονται να παρουσιάζουν ομαδοποιήσεις, ή ότι κάποια πράγματα σχετίζονται μόνο με ατομικές επιδιώξεις και αυτόνομες προσωπικότητες. Η πραγματικότητα είναι –και αυτό το έχω αντιληφθεί από τις επαφές και τις συναντήσεις που έχω κάνει όλο αυτό τον καιρό– ότι διαμορφώνεται ένα πολιτικό ρεύμα σκέψης το οποίο μπορεί να καταστεί κυρίαρχο εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ενα ρεύμα που υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά του ΠΑΣΟΚ. Και είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι αυτό θα διαφανεί και θα μπορέσει να επικρατήσει πολιτικά και ιδεολογικά, όχι μόνο μέσα στο συνέδριο αλλά κυρίως στην κοινωνία.

«Θέλουν να με εξευτελίσουν ως γραμματέα του κόμματος»

Στην ΚΟΕΣ σήμερα θα παρευρεθείτε;

Εχω πει επανειλημμένως ότι δεν αναγνωρίζω την απόφαση της προέδρου και νομίζω ότι η παρουσία μου σε μια διαδικασία που δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτικά αποτελέσματα δεν θα συνέβαλλε σε κάτι, παρά μόνο στην επικύρωση και τη νομιμοποίηση μιας απόφασης που θεωρώ αντιδημοκρατική και αντικαταστατική. Εδώ προσκαλείσαι –και αυτό πραγματικά είναι προσβλητικό για το ανώτατο εκλεγμένο όργανο ενός κόμματος– ως πρώην Κεντρική Επιτροπή! Μια ΚΕ είναι πρώην όταν εκλέγεται καινούργια! Εδώ έχουμε το πρωτόγνωρο για το ΠΑΣΟΚ και για τα παγκόσμια δεδομένα να καθαιρείται η ΕΚΑΠ (Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης), που είναι υπεύθυνη συγκρότησης και τήρησης του μητρώου, καθώς και για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των προσυνεδριακών διαδικασιών!

Και θα σας πω κάτι, η κατάργηση της ΕΚΑΠ δεν επιχειρήθηκε ούτε από τον Ανδρέα Παπανδρέου! Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό: ο Ανδρέας είχε στείλει στην ΕΚΑΠ με το ερώτημα της διαγραφής σημαίνοντα, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και η ΕΚΑΠ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος διαγραφής τους. Και προχώρησε κανονικά η λειτουργία της ΕΚΑΠ. Δηλαδή, αυτό δεν το έκανε ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος –πολύ απλά– ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μεγάλος μας ηγέτης!

Φεύγοντας από εδώ θα πάτε στο γραφείο σας στη Χαριλάου Τρικούπη;

Οχι, πλέον δεν έχω τη διάθεση να πάω στο γραφείο. Είμαι πολύ θλιμμένος γιατί έχω περάσει τόσα χρόνια να αγωνίζομαι για ένα κόμμα το οποίο βλέπω σήμερα ότι δεν έχει καμία διάθεση να σεβαστεί, όχι εμένα ως πρόσωπο, αλλά τον θεσμό του γραμματέα του κόμματος, ο οποίος, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πιο σημαντικός και από θέση υπουργού. Αν δεν σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι τη θεσμική λειτουργία ενός κόμματος και τα θεσμικά του όργανα, πώς περιμένουμε να μας σεβαστούν οι πολίτες;

Δεν είναι θέμα γραφείου, δεν έχω ανάγκη ούτε τα γραφεία τους ούτε τις θέσεις στάθμευσής τους, τίποτα δεν έχω ανάγκη! Μπορώ να πορευτώ στον μοναχικό μου δρόμο εντός του ΠΑΣΟΚ –λέω «μοναχικό» ως προς τις απόψεις που επικρατούν στο κόμμα, γιατί έχουμε άπειρο κόσμο δίπλα μας– αλλά δεν θα μπω σε μια λογική αποδοχής τέτοιων προτάσεων, οι οποίες είναι εξευτελιστικές για τον θεσμό του γραμματέα. Το κάνουν απλώς για να με εξευτελίσουν! Για μένα, όμως, πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπειά μου και να διασφαλίσω το κύρος του θεσμού του γραμματέα του κόμματος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter