Στέγη: Πρεμιέρα σήμερα για το «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου

Στέγη: Πρεμιέρα σήμερα για το «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου

Πρόκειται αναμφίβολα για μια παράσταση που την περιμέναμε πολύ καιρό να έρθει από την Ιταλία, για λίγες παραστάσεις στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» δια χειρός του διεθνούς καταξιωμένου σκηνοθέτη, Θόδωρου Τερζόπουλου, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και θα παίζεται έως και την Κυριακή, 19 Μάϊου.

Το θεατρικό έργο, του Σάμιουελ Μπέκετ, που καθόρισε τον 20ό αιώνα, είναι μια παράσταση στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κατευθύνει να εξαιρετικό ιταλικό καστ, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

Ο σκηνοθέτης που διατρέχει τον κόσμο  εδώ και σαράντα χρόνια με το θέατρο Άττις, διδάσκοντας τη θαυμαστή μέθοδο υποκριτικής του από την Ασία έως την Αυστραλία, «φανερώνει μια σταυρωμένη ανθρωπότητα, της οποίας τα καρφιά είναι λέξεις» όπως σημειώνουν τα ξένα δημοσιεύματα, για να καταλήξουν στο αποφθεγματικό: «μια παράσταση που θα γραφτεί στα χρονικά του σύγχρονου θεάτρου».

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Η παράστασή μας τοποθετείται στα «ερείπια του κόσμου», σε ένα μέλλον, λίγο πολύ, κοντινό μας, όπου όλες οι πληγές του παρόντος και του παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Το ίδιο και οι προσδοκίες… Σε αυτό το μεταίχμιο της ανθρώπινης ύπαρξης, ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές συνθήκες για την επανεκκίνηση της ζωής, μιας ζωής που αξίζει να ζει κανείς; Στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις και εκεί στηρίζουμε τη δουλειά μας:

Η πρώτη είναι η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε και να συνυπάρξουμε με τον Άλλο, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μας, παρά τα όποια εμπόδια, ακόμα κι όταν αυτά φαίνονται ανυπέρβλητα! Η δεύτερη είναι η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον Άλλο μέσα μας, με αυτήν την ανεξιχνίαστη και σκοτεινή περιοχή των καταπιεσμένων επιθυμιών και φόβων, των λησμονημένων αισθήσεων και ενστίκτων, την περιοχή του ζωώδους και του θείου, εκεί όπου γεννιούνται η τρέλα και το όνειρο, το παραλήρημα και ο εφιάλτης.

Αυτό είναι το ταξίδι που προσπαθήσαμε να κάνουμε: προς τον Άλλο μέσα μας και προς τον Άλλο έξω από εμάς, απέναντι, μακριά μας. Περιμένοντας τι; Τη Λύτρωση της ζωής από τα δεσμά του θανάτου; Τη συνάντηση με τον Άνθρωπο; Το τέλος κάθε ταπείνωσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο; Το Τίποτα ή το Περιμένοντας, όπως λέει ειρωνικά ο Μπέκετ;

Υπάρχει όμως άλλος τρόπος να οραματιστούμε τον χειραφετημένο άνθρωπο, χωρίς να γκρεμίσουμε τα τείχη που χωρίζουν το «μέσα» από το «έξω»;

INFO

COPYRIGHT
EDITIONS DE MINUIT
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
CARLO FRUTTERO
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΙ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ)
PAOLO MUSIO, STEFANO RANDISI, ENZO VETRANO ΚΑΙ ROCCO ANCAROLA, GIULIO GERMANO CERVI
ΗΧΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΪΤΣΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
GIULIO GERMANO CERVI
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
EMILIA ROMAGNA TEATRO (ERT) / TEATRO NAZIONALE, FONDAZIONE TEATRO DI NAPOLI – TEATRO BELLINI

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter