Στείλε «6» και… «Save your hood» από τα σκουπίδια – Μία πρωτοβουλία για καθαρές γειτονιές

Στείλε «6» και… «Save your hood» από τα σκουπίδια – Μία πρωτοβουλία για καθαρές γειτονιές

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα κάθε βδομάδα πολίτες στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 και συναντιούνται για να μαζέψουν σκουπίδια από διάφορα σημεία της χώρας, με σκοπό να αφυπνίσουν, να ευαισθητοποιήσουν τους γύρω τους αλλά και να πιέσουν το κράτος υπενθυμίζοντάς του την υποχρέωσή του να κρατά τις πόλεις μας καθαρές.

Ο συντονισμός γίνεται μέσω facebook και της σελίδας Save your hood και δημιουργήθηκε για να στεγάσει και να συντονίζει δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Το Save your hood ξεκίνησε από τον Βασίλη Σφακιανόπουλου, η ιδέα του ήρθε όταν στην προηγούμενη καραντίνα, παρατήρησε ότι τα σκουπίδια σε περιοχές όπως για παράδειγμα τα Τουρκοβούνια αυξήθηκαν κατά πολύ.

«Στα σημεία θέας, υπήρχε μία θάλασσα από σκουπίδια. Μια μέρα ένας πιτσιρικάς πέταξε μπροστά μου ένα πλαστικό ποτήρι. Όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό αφού ο κάδος ήταν ακριβώς από πίσω του, μου απάντησε: “γιατί αυτό θα πειράξει δεν βλέπεις τι γίνεται;” Αυτή η νοοτροπία είναι που με κινητοποίησε», λέει ο Β. Σφακιανόπουλος στο documentonews.gr και προσθέτει:

«Απλά μία μέρα μάζεψα τους φίλους μου και πήγα. Έβγαλα μία ανακοίνωση και είδα ανταπόκριση. Μέσα σε τρεις ώρες είχαμε μαζέψει 36 σακούλες γιγας, έξι άτομα. Όσο έβγαζες τα φρέσκα από κάτω υπήρχαν ακόμα πιο παλιά. Όταν φτάσαμε στο έδαφος συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που πατούσαμε πριν δεν ήταν χώμα αλλά στρώσεις από σκουπίδια. Έβρισκες προϊστορία. Βρήκαμε κουτάκι αναψυκτικού που έληγε το 2004!» 

Η ιδέα του Βασίλη άρχισε να έχει μεγάλη ανταπόκριση μετά και από δημοσιεύσεις φωτογραφικού υλικού στα social media και το ενδιαφέρον του κόσμου αυξήθηκε κατακόρυφα. Αξίζει να σημειωθεί πως για το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί δεκαέξι παράλληλες δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Αθήνα μέχρι την Αμοργό.

Οι δράσεις του Σαββάτου αναλυτικά εδώ

«Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης δράσης η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανέλπιστα μεγάλη. Όλο αυτό ξεκίνησε από έναν πολίτη και το Σάββατο φτάνουμε να έχουμε 16 παράλληλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Ξαφνικά όλα αυτα που ήθελα να γίνουν στις πόλεις μας μπορούσαν να στεγαστούν κάτω από την ίδια ομπρέλα. Όλο αυτό ονομάστηκε Save your hood γιατι έχει να κάνει με τις γειτονιές μας και το να τις διατηρούμε καθαρές», προσθέτει ο Β. Σφακιανόπουλος και ξεκαθαρίζει πως γνωρίζει ότι ο καθαρισμός των περιοχών της χώρας είναι κρατική ευθύνη:

«Δεν είμαστε ο Δήμος, δεν είμαστε υπάλληλοι καθαριότητας ούτε τους παίρνουμε τη θέση. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και όλο αυτό λειτουργεί και ως μοχλός πίεσης και προς τον Δήμο».














Φωτογραφίες: Mike Τσολής, Βασίλης Σφακιανόπουλος και Κωνσταντίνος Ζήλος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter