Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικό και προκλητικό το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικό και προκλητικό το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη

«Αντιπαραγωγικές και προκλητικές» χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ τις ενέργειες της Τουρκίας με τη Λιβύη και το μνημόνιο των δύο χωρών.

Το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ παρεμβαίνει και πάλι πάνω σε αυτό το ζήτημα μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σάρατζ και τις νέες δηλώσεις για το μνημόνιο ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση γενικά στις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, ωστόσο «θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές».

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter