Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ανακατευόμαστε στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ανακατευόμαστε στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας

Οι πανηγυρικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του Σκάι, περί μεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, διαψεύδονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως μετέδωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ Θανάσης Τσίτσας.

Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.

Συγκεκριμένα, η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…».

Πριν από δύο ημέρες ο Σκάι μετέδωσε, ότι ο Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε πως στέλνει τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε Τουρκία και Ελλάδα για συζητήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές προτίθεται να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο και ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο.

Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύουν καθώς οι Αμερικανοί παραμένουν σταθεροί στη γραμμή της ουδετερότητας.

Πηγή: ant1news.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter