Στέλιος Κούλογλου: Εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική και ευρωπαϊκή Αριστερά

Στέλιος Κούλογλου: Εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική και ευρωπαϊκή Αριστερά

Οι εμπειρίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των προοδευτικών κομμάτων στην ψηφιακή εποχή, η συνεργασία Αριστεράς – Σοσιαλιστών, η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και το ψηφιακό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση, στην ανοιχτή, διαδραστική εκδήλωση για το μέλλον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στη συζήτηση, που παρακολούθησε πλήθος επισκεπτών, συμμετείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου και οι ευρωβουλευτές Τζούλι Γουόρντ (Εργατικό Κόμμα, Βρετανία), Ιντόια Βιλανουέβα Ρούις (Podemos, Ισπανία) και Χοσέ Γκουσμάο (Bloco, Πορτογαλία).

Η συζήτηση ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και την ευρωβουλευτή Τζούλι Γουόρντ, η οποία μίλησε για το εθνικό φόρουμ πολιτικής των Εργατικών, στο οποίο για να συμμετάσχει κανείς δεν χρειάζεται να είναι μέλος του κόμματος, αλλά ένας απλός πολίτης. 

Aπό την πλευρά της, η ευρωβουλευτής των Podemos, Ιντόια Βιλανουέβα Ρούις ανέφερε ότι το βασικό εργαλείο για την εκκίνηση των Podemos ήταν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως παράδειγμα, προβλήθηκε στο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα βίντεο για το “Consul”, την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών, πάνω στην οποία οι Podemos «έχτισαν» την επαφή τους με τον κόσμο. 

Ο Πορτογάλος Ευρωβουλευτής του Bloco, Χοσέ Γκουσμάο περιέγραψε την εμπειρία από τη συμμαχία Αριστεράς και Σοσιαλιστών στη χώρα του, μετά το πρόγραμμα προσαρμογής που εφάρμοσε η δεξιά κυβέρνηση. Είπε ότι σε κάποιο βαθμό η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστεράς κατάφερε να ανατρέψει κάποιες από τις πολιτικές λιτότητας και τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε επιβάλει η Τρόικα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό στα ζητήματα που αφορούσαν το εργατικό δίκαιο. 

Μεταφέροντας τη συζήτηση στην Ελλάδα, ο Σ. Κούλογλου είπε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στέκονται εχθρικά απέναντι στην Αριστερά. 

Λαμβάνοντας το λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα με τα ΜΜΕ είναι «τραγική». «Έχει διαμορφωθεί μια υγειονομική ζώνη. Είναι αδύνατο να φτάσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, πέρα του πόσο υπέροχη είναι η κυβέρνηση της Δεξιάς», ανέφερε η πρώην Υπουργός Εργασίας.

Συνεχίζοντας, η πρώην Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τα ΜΜΕ, μπορεί να υπερκεραστεί με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Την ίδια πόλωση είχαν τα ΜΜΕ και την περίοδο πριν το 2015 και την περίοδο του δημοψηφίσματος Αυτό δεν απέτρεψε τον ελληνικό λαό να κάνει μια άλλη επιλογή. Άρα μπορούμε να εμπιστευόμαστε την ελληνική κοινωνία και θα φανεί ότι τα αντανακλαστικά της είναι προοδευτικά», πρόσθεσε.

Ο Ευ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι η η Αριστερά στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση στα ΜΜΕ, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ κτλ, αλλά τόνισε ότι το σημαντικό είναι “να βρούμε τις διαχωριστικές γραμμές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόσμου”. Εξήγησε ότι αυτές οι “διαχωριστικές γραμμές”, αφορούν πρώτον, τις κοινωνικές ανισότητες όλων των ειδών, την πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, την πρόσβαση σε ανισότητα πλούτου και εισοδήματος. Δεύτερον, αφορούν το προσφυγικό, πώς αντιμετωπίζεται και ποιά δικαιώματα προκύπτουν από αυτό. Και τρίτον, πώς αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, ως συστατικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδίου, που θα περάσει σε όλο το φάσμα της πολιτικής, αγροτικής, ενεργειακής, τουριστικής κτλ. “Αυτό έχει τεράστια σημασία. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ό,τι και να κάνουν οι άνθρωποι των ΜΜΕ δεν θα έχουμε την άμεση επαφή με τον κόσμο”, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter