Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα δέχεται ασύμετρη απειλή στα σύνορά της

Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα δέχεται ασύμετρη απειλή στα σύνορά της

Η Ελλάδα δέχεται συντονισμένη πίεση στα σύνορά της, από το μεσημέρι της Παρασκευής που συνιστούν ασύμετρη απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο μπρίφινγκ και πρόσθεσε ότι “πρόκειται για συντονισμένη και οργανωμένη επιχείρηση που κατευθύνεται από την κυβέρνηση της Τουρκίας”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ και δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να περιορίζει τα κυκλώματα των διακινητών, όπως έχει υποχρέωση, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την Κυριακή το απόγευμα συνηλθε το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης το οποίο εκτιμώντας ότι η κατάσταση στα σύνορα λόγω του μαζικού και συντονισμένου χαρακτήρα των πιέσεων συνιστά ασύμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας, αποφάσισε την αναβάμθιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων. Επίσης αποφάσισε την αναστολή για ένα μήνα των αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στην χώρα, την σύλληψη και μεταφορά σε κέντρα κράτησης και όπου είναι δυνατόν την επιστροφή όσων εισέρχονται παράνομα στην χώρα. Επίσης ήδη υπέβαλε αίτημα προς της ΕΕ για την ανάπτυξη της δύναμης RABIT της Frontex.

Ta συγκεντρωμένα άτομα στα σύνορα χρησιμοποιούνται σαν πιόνια για την άσκηση διπλωματικής πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Πέτσας και ακολούθως διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν τραυματισμοί και πολύ περισσότρο θάνατος προσφύγα από ελληνικά πυρά και το ενέταξε στην διασπορά fake news από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Κάλεσε δε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την διασπορά fake news και την προπαγάνδα.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη των ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο τονίζοντας τις δηλώσεις τους ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά καθώς επίσης και την ενίσχυση των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τις δομές.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο για τις κλειστές δομές και περιμένει από τις τοπικές αρχές της Λέσβου και της Χίου να υποδείξουν περιοχές για την δημιουργία των των δομών στα νησιά τους.

Ο κ. Πέτσας έδωσε στοιχεία για την συνολική κατάσταση στα σύνορα και στις δομές φιλογξενίας: Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, ο Ιανουάριος παρουσίασε αύξηση κατά 35%, ενώ ο Φεβρουάριος κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.

Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες, καθώς φιλοξενούν 6,17 φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά τους. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι τέλος Φεβρουαρίου (38.091) σε σχέση με το τέλος του έτους (38.423). Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 τέλη Φεβρουαρίου.

Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά.

Οι επιστροφές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020 (116 έναντι 32) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι γίνονται πλέον τουλάχιστον εβδομαδιαίες αποστολές προς την Τουρκία.

Αναφορικά με την Υπηρεσία Ασύλου, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης ουσίας είναι στις 27 ημέρες για το 2020 έναντι 183 ημερών το 2019. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 6,7% την 31/1/2020 σε σχέση με την 31/12/2019. Οι εκκρεμείς προσφυγές, στην Αρχή Προσφυγών μειώθηκαν κατά 2.868 από 1/1/2020, ήτοι μείωση 24%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter