Στη Βουλή δικογραφίες για «αμαρτωλές» χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και ΑΕ επί υπουργίας Παπανδρέου – Λοβέρδου

Στη Βουλή δικογραφίες για «αμαρτωλές» χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και ΑΕ επί υπουργίας Παπανδρέου – Λοβέρδου

Ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ οι «ελεγκτέες» χρηματοδοτήσεις που έλαβαν Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και Ανώνυμες Εταιρείες, όταν του υπουργείου Εξωτερικών προΐστατο ο Γιώργος Παπανδρέου. Τη σχετική δικογραφία διαβίβασε την Τετάρτη στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Στο κάδρο των ευθυνών που θα διερευνήσει πλέον η Βουλή βρίσκεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υφυπουργός την επίμαχη περίοδο στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Γ.Παπανδρέου ως αρμόδιος υπουργός και ο Αν.Λοβέρδος ως υφυπουργός, φέρονται να είχαν υπογράψει την περίοδο 2001 – 2003, παράνομες χρηματοδοτήσεις για πέντε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και Ανώνυμες Εταιρείες, που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ

Η περίοδος για την οποία αναζητούνται ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα, είναι από 2001 μέχρι το 2003, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα από το 2001 μέχρι το 2008,  καθώς οι καταβολές ολοκληρώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Η σχετική προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της τότε επικεφαλής, Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε αυθημερόν στον Άρειο Πάγο.

Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται στη δικογραφία είναι τα κακουργήματα της «απιστίας στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και της «ηθικής αυτουργίας στην απιστία, κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».

Μη πολιτικά πρόσωπα

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες, Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ που εισέπραξαν τα εκατομμύρια και συγκεκριμένα των:

– Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

– Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

– Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

– Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

– Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία – Επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη 

Και δεύτερη δικογραφία στη Βουλή για εντοπισμό ευθυνών πολιτικού προσώπου για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ 

Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει, αυτή τη φορά ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, για υπογραφές του το 2005.

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που φιγουράρουν στον νέο “αμαρτωλό” κατάλογο είναι και η ιδρυθείσα για την …ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής καθώς και εταιρεία για την …ανεξιθρησκεία, την ευημερία και την ανάπτυξη των λαών.

Την προκαταρκτική εξέταση που αφορά στα κακουργήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, επί των ημερών της Ελένης Ράικου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης: “Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής διαβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και δεύτερη δικογραφία, σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά το έτος 2005, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικού προσώπου” .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter