Στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος: Καταργείται η απλή αναλογική (pdf)

Στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος: Καταργείται η απλή αναλογική (pdf)

Στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος εκλογικός νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Ποιες οι βασικές αρχές του συστήματος κατανομής εδρών και πώς θα κατανέμεται το μπόνους των 50 εδρών.

Το σχέδιο νόμου «εκλογή βουλευτών» αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ -σύμφωνα με τις πληροφορίες- στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την επόμενη Τετάρτη. Αξιωματική αντιπολίτευση και ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις του, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στην συμπολίτευση για άμεση εφαρμογή του νόμου, αφού απαιτούνται 200 ψήφοι.

Κατά την αιτιολογική έκθεση, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

1. Η αναλογική κατανομή των εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων μικρότερο του 25%.

2. Ο μηχανισμός μείωσης αναλογικότητας έως του 83,3% εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 25% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ως προς το εκλογικό μπόνους, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον 25% των ψήφων για να εξασφαλίσει 20 επιπλέον βουλευτές. Από αυτό το ποσοστό και πάνω, για κάθε μισή μονάδα (0,5%) που προστίθεται ο νικητής των εκλογών θα κερδίζει μία επιπλέον έδρα. Το πρώτο κόμμα για να λάβει όλο το μπόνους (50 έδρες) θα πρέπει να συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό 40%, ενώ για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να αγγίξει το 40,4%.  

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/01/13/5e1c9395825e635593273603.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter