Στη Βουλή ο νόμος για τις αλλαγές στο ΤΧΣ: Πώς ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε το άσπρο μαύρο

Στη Βουλή ο νόμος για τις αλλαγές στο ΤΧΣ: Πώς ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε το άσπρο μαύρο

Αν υπάρξει ποτέ κάτι σαν βιβλίο Γκίνες για την πολιτική επικοινωνία κι έχει λήμμα «Κάνοντας το άσπρο μαύρο», θα καταγράψει τη ρητορική με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χτες στη Βουλή τον νόμο για τις αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο νέος νόμος καθιστά δυνατή τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου, όπως σχεδιάζεται να γίνει στην Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό την επαναδιωτικοποίησή της και θεσπίζει ειδικό ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΧΣ, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διώξεων για τη ζημιά που θα προκαλέσουν στο Δημόσιο με τις αποφάσεις τους.

Οι αλλαγές

Με βάση το νέο νόμο, το ΤΧΣ που μέχρι σήμερα μπορούσε να εισφέρει κεφάλαια μόνο για τη διάσωση τραπεζών, είτε χρηματοδοτώντας την ανακεφαλαιοποίησή τους, είτε καλύπτοντας τα χρηματοδοτικά τους ανοίγματα σε περίπτωση που οδηγούνταν σε εκκαθάριση, μπορεί να λειτουργεί και ως επενδυτής.

Το ΤΧΣ θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συμμετέχει ως επενδυτής σε αυξήσεις κεφαλαίου – ουσιαστικά στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που θα γίνει τον Απρίλιο – υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και ουσιαστική συνεισφορά από ιδιώτες επενδυτές και ότι το ίδιο το ΤΧΣ δεν θα αντλήσει νέα κεφάλαια από το Δημόσιο για να καλύψει τη συμμετοχή του αλλά θα επενδύσει μόνο από τα διαθέσιμά του ή από κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω πώλησης στοιχείων ενεργητικού, δηλαδή τραπεζικών μετοχών.

Αυτές είναι οι προβλέψεις του νόμου, πώς παρουσιάστηκαν όμως χτες στη Βουλή από τον κ. Σταϊκούρα; Ως νομοθετικές αλλαγές με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στο ΤΧΣ «να ανταποκριθεί ενεργά, λειτουργώντας όπως κάθε ιδιώτης μέτοχος προς την κατεύθυνση προάσπισης της επένδυσης του, στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικά αποφασιζόμενης αύξησης κεφαλαίου». Κατά τον Χρ. Σταϊκούρα, «το ΤΧΣ, με το ισχύον σήμερα πλαίσιο, δεν διαθέτει τη δυνατότητα, αξιολογώντας τις συνθήκες, να αποφύγει την απομείωση της συμμετοχής του, ακόμα και όταν η διατήρηση της συμμετοχής θα του παρέχει δυνατότητα καλύτερων όρων αποεπένδυσης στο μέλλον. Σήμερα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις καλύπτουμε το νομοθετικό αυτό κενό». Δηλαδή η κυβέρνηση αλλάζει το νόμο για να προασπίσει την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς…

Υπό εκτέλεση το σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Πειραιώς

Είναι αλήθεια αυτό; Όχι όπως φάνηκε από το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην χτεσινή του ομιλία απέφυγε εντελώς να υπεισέλθει στην ουσία του πράγματος: να δηλώσει δηλαδή αν το ΤΧΣ θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, εισφέροντας 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει την αξία της συμμετοχής του ή αν θα την απομειώσει, με μεγάλες ζημιές για το Δημόσιο, όπως είχε ανακοινώσει πριν τρεις περίπου εβδομάδες ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος του ΤΧΣ, Μάρτιν Τσούρντα.

Εξαγγέλλοντας στο Bloomberg αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ο Μάρτιν Τσούρντα είχε προσθέσει ότι το ΤΧΣ θα αναλάμβανε να εγγυηθεί την επιτυχία της, ασκώντας στο σύνολο ή εν μέρει τα δικαιώματά συμμετοχής του, ανάλογα με τα επίπεδα προσφοράς ιδιωτικού χρήματος, αλλά και ότι στόχος του ιδίου του ΤΧΣ ήταν η μείωση της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 30%. Το σχέδιο αυτό δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών σε φιλικά προς την κυβέρνηση μίντια. Τυχόν μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς στο 30% όμως δεν διασώζει την αξία της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποκρυσταλλώνει την απώλεια του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που εισέφερε το ΤΧΣ στην τράπεζα με την υποχρεωτική μετατροπή των Cocos σε μετοχές στις αρχές Ιανουαρίου, και η ζημιά του Δημοσίου θα αγγίξει έως και τα 2 δις ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter