Το απορριπτικό βούλευμα για εξαίρεση Τουλουπάκη στη Βουλή – Γκρεμίζεται η θεωρία περί σκευωρίας

Το απορριπτικό βούλευμα για εξαίρεση Τουλουπάκη στη Βουλή – Γκρεμίζεται η θεωρία περί σκευωρίας

Στη Βουλή θα διαβιβαστεί το απορριπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το αίτημα Λοβέρδου, ο οποίος ζητούσε την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη στην έρευνα για τη Novartis.

Οι δικαστές, χαρακτηρίζουν στο απορριπτικό τους σκεπτικό ως «αόριστες αναφορές χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά», τις καταθέσεις των εισαγγελέων Αγγελή και Ράικου

Παράλληλα, οι εφέτες κάνουν αποδεκτή την πρόταση που έγινε από την εισαγγελέα Νίκη – Αναστασία Μουζάκη, η οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης Λοβέρδου, που ζητούσε την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη αλλά και των επίκουρων εισαγγελέων από την έρευνα για τη Novartis.

Κατά την κ. Μουζάκη, τα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία μεροληψίας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, «σε αυτά αναφέρονται (σ.σ. ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου) αόριστα, ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα, κατονομάζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία». Τονίζει επίσης η κ. Μουζάκη, πως οι επίμαχες δύο καταθέσεις ουσιαστικά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους, αφού έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας του Αρείου Πάγου που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης, αρνείται ως απόδειξη μεροληψίας, την πρόταση των 30 βουλευτών για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος. Τονίζει μάλιστα, ότι η εν λόγω πρόταση των βουλευτών, βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις του κ. Αγγελή και της κ. Ράικου.

Για όσα αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, ότι καθυστέρησε η εισαγγελία Διαφθοράς την αποστολή της δικογραφίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, προκειμένου να αποσβεστεί η προθεσμία όσον αφορά τον πρώην υπουργό κ. Κουρουμπλή, καθώς και για τις αιτιάσεις του σχετικά με την παροχή καθεστώτος προστασίας στον Νίκο Μανιαδάκη (ενώ άλλος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον κατηγορούσε για δωροδοκία), η κ. Μουζάκη αρνείται ότι αποτελούν στοιχεία μεροληψίας. Αναφέρει ωστόσο: «Αποτελούν ενέργειες σχετικές με τον χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου (σ.σ. των εισαγγελέων Διαφθοράς) και δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας».

Η εισαγγελέας τονίζει επίσης, πως όλες οι ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς τελούσαν υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επισημαίνει πως «γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον δύο φορές και έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους για άρση ασυλίας του αιτούντος από την ολομέλεια της Βουλής».

Τέλος, η κ. Μουζάκη αναφέρει στην πρότασή της, πως όλα όσα επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος στην αίτηση του, του ήταν γνωστά, πλην όμως ο βουλευτής «δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης κατά το διάστημα διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης», αλλά στις 3 Οκτωβρίου 2019, ημέρα συζήτησης στην Βουλή της άρσης ασυλίας του, και ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς ως προς τον ίδιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter