Στη δίνη του κυκλώνα

Στη δίνη του κυκλώνα

Τα εμπόδια στην ενίσχυση της ομάδας μπάσκετ του “τριφυλλιού” ενόψει της νέας περιόδου

Tα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Ιουνίου, ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 και την επιστροφή του στον θρόνο του ελληνικού μπάσκετ, μετά από δύο χρόνια κυριαρχίας του Ολυμπιακού. Το ξεκίνημα της εβδομάδας βρήκε τους παίκτες, τον προπονητή και τη διοικητική ηγεσία των «πρασίνων» σε ένα επινίκιο γλέντι που συνεχίστηκε μέχρι πρωίας. Ωστόσο, μία σειρά από διοικητικές απρονοησίες απειλούν να γίνουν εμπόδιο στην προσπάθεια του «τριφυλλιού» να ενισχύσει την ομάδα εν όψει της νέας περιόδου.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε στα χέρια του μία προσφορά με πολύ καλύτερους όρους από εκείνην που τελικά αποδέχθηκε για να παραμείνει ως το 2020 στον Ολυμπιακό. Αποστολέας της πρότασης που καλώς ή κακώς απορρίφθηκε ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Αντίθετα με τις αστειότητες περί «έρωτα για την ομάδα της καρδιάς» του 27χρονου άσου (ο οποίος άλλωστε μεγάλωσε ως οπαδός του Παναθηναϊκού), η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά δεν ήταν το χρήμα ή το συναίσθημα, αλλά η κοινή λογική. Ο Μάντζαρης αποφάσισε ότι προτιμά την εργασιακή ειρήνη, από την ηφαιστειώδη καθημερινότητα των πούλμαν, του ακραίου οπαδικού φανατισμού, των ύβρεων και της διαρκούς αμφισβήτησης.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ασφαλώς έχει τα πλεονεκτήματά του, όπως το κρυστάλλινο κίνητρο. «Ιδανικό πρόεδρο» τον αποκαλεί μάλιστα ο Νίκος Παππάς στην εκπληκτική συνέντευξη που θα διαβάσετε στο Documento. Ωστόσο, στα μάτια πολλών αθλητών και μάνατζερ δεν είναι μόνο το παρορμητικό αφεντικό που λατρεύει την ομάδα του και φτάνει στα όρια για το μεγαλείο της.

Είναι και ο άνθρωπος που μάντρωσε τους παίκτες του στο πούλμαν, που αμφισβήτησε την ειλικρίνεια ολόκληρου Ομπράντοβιτς, που κυκλοφόρησε την εφημερίδα του με πρωτοσέλιδο τίτλο «βγάλτε τις φανέλες», που εξύβρισε χυδαία τη σύζυγο και τα παιδιά του Σπανούλη, που ξεφωνίζει τους ίδιους τους παίκτες του στα social media, που απολύει προπονητές και αλλάζει σχέδιο για ψύλλου πήδημα.

Είναι, με μία κουβέντα, ένα πολύ δύσκολο αφεντικό, άσχετα αν πληρώνει καλά και στην ώρα του. Μπορεί να μοιάζει συμβατός με παθιασμένους, sui generis χαρακτήρες τύπου Μπουρούση ή Παππά, αλλά δεν είναι όλοι έτσι.

Ο Μάντζαρης έκρινε ότι δεν είχε λόγο να ενταχθεί σε τέτοιο κυκλώνα, ούτε βέβαια να βρεθεί στο στόχαστρο των φανατικών. Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει για τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος τοποθετεί τον Παναθηναϊκό σε τρίτο πλάνο, πίσω από τη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό.

Σε κάθε μονομαχία με τον «αιώνιο αντίπαλο» για την υπογραφή κάποιου παίκτη, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με δυσοίωνο χάντικαπ και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει γενναίες υπεραξίες για να το καλύψει, με αβέβαιο, ακόμα και τότε, αποτέλεσμα. Για κάθε θρίαμβο, όπως οι υπογραφές των Καλάθη και Μπουρούση, θα υπάρχουν και ήττες τύπου Μάντζαρη και Σλούκα.

Επιπρόσθετα, οι οργισμένες αναρτήσεις του Δ. Γιαννακόπουλου στο Instagram σχετικά με τις επαφές με τον Μάντζαρη («πέντε συναντήσεις στη διάρκεια των τελικών») μπορούν να προξενήσουν νομικά προβλήματα στον Παναθηναϊκό, αφού τέτοιου είδους προσέγγιση σε αθλητή ή προπονητή άλλου συλλόγου απαγορεύεται ρητώς σε όλα τα αθλήματα και πρωταθλήματα του κόσμου.

Ακόμα και μεγαθήρια όπως η ποδοσφαιρική Τσέλσι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα, όταν πίστεψαν ότι βρίσκονταν υπεράνω των κανονισμών.

Η ελληνική νομοθεσία θεωρεί το λεγόμενο «tampering» ή «tapping up» δυσφήμιση του εκάστοτε αθλήματος εφ’όσον υπάρχει απτή απόδειξη και παράλληλα επιβάλλει 5ετές εμπάργκο στη μετεγγραφή του συγκεκριμένου αθλητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, oι νομικοί του Ολυμπιακού σκέφτονται να προσφύγουν ακόμα και στο πρωτοβάθμιο διαιτητικό δικαστήριο επίλυσης διαφορών της FIBA, επικαλούμενοι αλλοίωση αποτελέσματος, αθέμιτο ανταγωνισμό και παραβίαση του νόμου περί παιγνίων.

Δεν νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ποτέ έγγραφη πρόταση στον Μάντζαρη στη διάρκεια των τελικών της Α1, αλλά οι αναρτήσεις του προέδρου του στο Instagram μπορεί να θεωρηθούν από τον δικαστή «οιονεί ομολογία». Ίσως να έχουμε μπροστά μας ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια και αβέβαιη κατάληξη.

Τυπικά, βέβαια, ο Γιαννακόπουλος δεν είναι πρόεδρος ούτε κατέχει επίσημο πόστο στον Παναθηναϊκό. Ολοι ξέρουν ποιος κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, αλλά ο ήχος ενδέχεται να μη φτάνει ως τη δικαστική αίθουσα, πόσο μάλλον της Ελβετίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter