Στη δίνη των Paradise Papers Οξφόρδη και Cambridge – Επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια σε offshore

Στη δίνη των Paradise Papers Οξφόρδη και Cambridge – Επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια σε offshore

Στη δίνη των αποκαλύψεων των Paradise Papers εισέρχονται πλέον και κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, τόσο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όσο και του Cambridge επένδυσαν μυστικά δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και σε κοινοπραξίες που αφορούν έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και θαλάσσιες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, έγγραφα των Paradise Papers αποκαλύπτουν ότι και τα δύο πανεπιστήμια έχουν μεταφέρει σημαντικά κεφάλαια σε εταιρείες με βάση τον φορολογικό «παράδεισο» των νήσων Κέιμαν. Έχουν αξιοποιήσει νομικές μορφές που τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν οποιονδήποτε έλεγχο και να μην φορολογούνται.

Το 2006 το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επένδυσε 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε μία εταιρεία με έδρα το νησί Γκέρσνεϊ, στη Μάγχη. Τα χρήματα τοποθετήθηκαν σε δύο διαφορετικά funds τα οποία συστάθηκαν με μετρητά του ίδιου του πανεπιστημίου και σπουδαστών του. Με τον ίδιο τρόπο το Cambridge επένδυσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ το βρετανικό «παρακλάδι» της «θύελλας» των Paradise Papers σαρώνει πλέον και την πολυδιαφημισμένη ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας, πλήττοντας το κύρος κορυφαίων ιδρυμάτων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter