Στη ΝΔ ράβουν υπουργικά κοστούμια και ταγέρ πριν από τις κάλπες

Στη ΝΔ ράβουν υπουργικά κοστούμια και ταγέρ πριν από τις κάλπες

«Τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει» τονίζει κορυφαίος παράγοντας της δεξιάς παράταξης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Η ίδια πηγή εξηγούσε, κόντρα στη γενική ευφορία που έχει καταλάβει το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, ότι η μάχη των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετική «κι όποιος νομίζει ότι το κόμμα μας θα κάνει περίπατο κάνει λάθος».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τρία είναι τα στοιχεία που αφενός χρήζουν σοβαρής ανάλυσης και αφετέρου κρύβουν κινδύνους για δυσάρεστες εκπλήξεις στις 7 Ιουλίου.

Το πρώτο είναι η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει θεαματικά τη συσπείρωσή του» σημειώνει. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν στις ευρωεκλογές «τρόμαξαν με τη διαφορά που κέρδισε η ΝΔ» κι ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να πάνε μαζικά και να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εκτιμά ότι η αλαζονεία που ήδη επιδεικνύουν πολλά «γαλάζια» στελέχη αλλά και οι απειλές κάποιων για ρεβάνς θα φοβίσουν και θα απομακρύνουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Το δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει το αποτέλεσμα της μητέρας των μαχών θα είναι ο προγραμματικός λόγος των δύο κομμάτων. «Οσο η ΝΔ επιμένει να μη δίνει βάρος στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό στους ακραίους νεοφιλελεύθερους που έχει δίπλα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί το σενάριο του 2000, όταν ο Σημίτης έχασε τις ευρωεκλογές αλλά στις εθνικές έκανε τη μεγάλη ανατροπή και κέρδισε τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή του Θόδωρου Σκυλακάκη

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές επανέκαμψε δυναμικά στο τιμ του Κυρ. Μητσοτάκη ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Για τους μη μυημένους, ο κ. Σκυλακάκης το 2010 ως ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει ότι «θα είναι αυτοπυροβολισμός αν ανακοπεί η προσπάθεια του μνημονίου». Αμέσως ο Αντώνης Σαμαράς, που εκείνη τη χρονιά ήταν… αντιμνημονιακός, τον διέγραψε. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στα καθαρά μονοπάτια του νεοφιλελευθερισμού με τη Δράση του Στέφανου Μάνου. Το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να τον φωνάξει και να τον κάνει στενό του συνεργάτη σε θέματα «προσέλκυσης επενδύσεων, άρσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ωστόσο, οι ακραίες απόψεις του για την οικονομία ανάγκασαν τον Μητσοτάκη να τον βάλει για κάποιο διάστημα στο… ψυγείο. Ολα αυτά μέχρι την περασμένη Κυριακή, μιας και όσοι βρέθηκαν στην Πειραιώς είδαν τον Θ. Σκυλακάκη να είναι στα μέσα και στα έξω στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. «Ελπίζω να μην αρχίσει να βγαίνει στα κανάλια και να μιλάει για τις επενδύσεις και την οικονομία» ακούστηκε να λέει έντρομος βουλευτής της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς.

Και το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με την αλαζονεία που δείχνουν πλείστα στελέχη της «δεξιάς πολυκατοικίας». «Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε» τονίζουν με σκωπτικό ύφος στελέχη της ΝΔ που διαθέτουν πείρα από εκλογικές αναμετρήσεις και βασικά γνωρίζουν τους πολιτικούς κανόνες. Ηδη από την Κυριακή παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα: από τη μία οι… επισπεύδοντες να γίνουν υπουργοί και από την άλλη τα κομματικά στελέχη που… λιγουρεύονται την άλωση του κράτους. Το κλίμα στην Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν όχι απλώς πανηγυρικό αλλά εντελώς για τα πανηγύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνασκίες και οι απειλές ορισμένων «γαλάζιων» μεγαλόσχημων εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μη αρεστών δημοσιογράφων παρέπεμπαν στα μαύρα χρόνια της «καλής» ρεβανσιστικής Δεξιάς. Αυτά τα ωραία, δυστυχώς, έλαβαν χώρα στα γραφεία της ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κι εύλογα αναρωτιέται κανείς: δηλαδή αν κερδίσουν τις εθνικές εκλογές και σχηματίσουν κυβέρνηση τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων;

Οι «υπουργοί» των… αποδυτηρίων

Η μωροφιλοδοξία ορισμένων βουλευτών της ΝΔ δύσκολα κρύβεται. Σύμφωνα με όσα ακούγονται μέσα στη ΝΔ, κάποιοι έχουν ήδη… ορκιστεί υπουργοί από μόνοι τους. Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Ανάπτυξης να πηγαίνει στον Αδωνη Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα ήθελε να… συνοδεύσει το υπουργείο και με μια θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που λιγουρεύονται αυτή την καρέκλα (λογικό πάντως ακούγεται το «αίτημα» του συναρχηγού της ΝΔ). Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως φαβορί αυτοπροβάλλεται ο Μάκης Βορίδης ενώ τζαρτζάρισμα στους διαδρόμους του Μοσχάτου κάνει ο Βασίλης Κικίλιας.

 Ως προς το υπουργείο Οικονομίας, ακούγεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υποσχεθεί τη θέση στον διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα με αναπληρωτή τον Χρήστο Σταϊκούρα. Στο Μαξίμου, εφόσον γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, θα έχει δίπλα του ως υπουργό Επικρατείας τον Θ. Σκυλακάκη ή τον νυν γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη. Για το υπουργείο Εργασίας (αλίμονο στους εργαζόμενους) προορίζεται ο Γιάννης Βρούτσης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάποιοι πλασάρουν το όνομα του Χαράλαμπου Αθανασίου, για τον οποίο φημολογείται ότι προτάθηκε από τον Αντ. Σαμαρά. Τέλος, κρατήστε και τρία ακόμη ονόματα προς… υπουργοποίηση: Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μαστρογεωργίου και Χάρης Θεοχάρης. Εννοείται ότι η αυτοπροβολή έχει προκαλέσει δυσφορία σε πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος που προς το παρόν κρατιούνται και δεν σχολιάζουν μεγαλοφώνως για να μην προκαλέσουν πρόβλημα προεκλογικά. Ως πότε όμως;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter