Στη Θεσσαλονίκη ο Μάικ Πομπέο – Η κρίσιμη βδομάδα για τα ελληνοτουρκικά

Στη Θεσσαλονίκη ο Μάικ Πομπέο – Η κρίσιμη βδομάδα για τα ελληνοτουρκικά

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα Δευτέρα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, με τους δύο υπουργούς να ανταλλάσουν «αγκωνιές» αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Στη συνάντηση είναι παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιείται σε μια σημαντική περίοδο, δηλαδή λίγο πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που διεξάγεται 1-2 Οκτωβρίου στην οποία θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αφετέρου ενώ ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας, αν και η Τουρκία και ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζουν τις λεκτικές προκλήσεις. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι ο Αμερικάνος αξιωματούχος δεν θα επισκεφτεί και την Άγκυρα.

Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Διαδηλώσεις σε πέντε πόλεις

Με διαδηλώσεις την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, αλλά και την Τρίτη στα Χανιά, υποδέχονται εργαζόμενοι και νεολαία την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Τίποτα καλό δεν υπάρχει σ’ αυτή, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της χώρας μας, αλλά και όλης της περιοχής! Ο Πομπέο έρχεται για να προωθήσει την επικίνδυνη ατζέντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επανειλημμένα έχει φέρει στους λαούς της περιοχής μας επεμβάσεις, πολέμους, αιματοκυλίσματα (Συρία, Β. Αφρική / Λιβύη, Βαλκάνια κ.ά.), για τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια και συμφέροντά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα αριστερών οργανώσεων για τη διαδήλωση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα: Δευτέρα 28/9, 6.30 μ.μ. πάρκο Ελευθερίας και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 28/9, 6 μ.μ. άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: Δευτέρα 28/9, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Ηράκλειο Κρήτης: Δευτέρα 28/9, 6.30 μ.μ. Λιοντάρια

Χανιά: Τρίτη 29/9, 7 μ.μ. πλατεία Αγοράς

Στην Αθήνα το κοινό κάλεσμα υποστηρίζουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΚΔΕ και άλλες οργανώσεις. Στη Θεσσαλονίκη καλούν αριστερές οργανώσεις και εργατικές συλλογικότητες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter