Στη «σέντρα» το υπουργείο Πολιτισμού - Πρώτα η φιέστα, μετά η υγεία των εργαζόμενων

Καταγγελία για απόκρυψη κρούσματος κορονοϊού στο Μουσείο της Ακρόπολης

Καταγγελία για απόκρυψη κρούσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου έγινε η παρουσίαση επένδυσης από τον πρωθυπουργό

Μα τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού; Κρύβει κρούσματα ή όχι; Γιατί επιμένει στο ένα κρούσμα στην Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) μη ανακοινώνοντας άλλα τρία, όπως έχουμε πληροφορηθεί; Γιατί δεν ανακοινώθηκε κρούσμα Covid-19 σε εργαζόμενο στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε κρούσμα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο και έκλεισε για τρεις εργάσιμες μέρες;

Οι ίδιοι εργαζόμενοι μέσω του Συλλόγου Εργαζομένων Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΣΕΟΑΝΜΑ) δίνουν την απάντηση: προείχε μια φιέστα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μουσείο, όπως και για το κρούσμα στην Ακρόπολη προείχε η παρουσίαση / εγκαίνια του νέου φωτισμού των μνημείων με την παρουσία πάλι του πρωθυπουργού αλλά και των ιδιωτών χορηγών.

Με λίγα λόγια, δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση το υπουργείο, τους άφησε στο σκοτάδι και δεν έκλεισε τον χώρο προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά το άφησε ανοιχτό για να κάνει το σόου του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσίαση μιας επένδυσης από βαρύγδουπο όνομα.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΣΕΟΑΝΜΑ) έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 2/10/20 οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ακρόπολης ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19 σε συνάδελφό μας.

Ως Σύλλογος εργαζομένων του Μουσείου Ακρόπολης κρίναμε επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού το οποίο -εκτός από το τμήμα που παρουσιάστηκε το κρούσμα και αυτών που εργάζονται στον ίδιο όροφο- δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.

Και παρόλες τις άμεσες ενέργειες του Γιατρού του Μουσείου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα, Δευτέρα 5/10/20, το ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό του, δεν έχει εκδώσει καμία σχετική ανακοίνωση, δεν έχει ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θελουμε να σκεφτούμε ότι όλη αυτή η αποσιώπηση εις βάρος της υγείας όλων έχει γίνει λόγω της σημερινής εκδήλωσης της Microsoft στο Μουσείο για πολιτικές σκοπιμότητες και τυχόν αρνητική διαφήμιση.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι του Μουσείου όλες αυτές της ημέρες ερχόμαστε για δουλειά σε πλήρη άγνοια, φοβούμενοι για την υγεία τόσο τη δικιά μας όσο και των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα έγινε γνωστή και η ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο σύφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ (από 2/10/20) θα παραμείνει κλείστο έως και την Τρίτη 6/10.

Τα ερωτήματά μας, λοιπόν, είναι ποια τα κριτήρια λειτουργίας ή μη ενός Μουσείου όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα; Γιατί το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενημέρωση; Πού είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι; Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί όλες αυτές τις ημέρες; Πραγματοποιήθηκαν τεστ στους συναδέλφους που ήταν σε άμεση επαφή; Πόσα και ποια τα αποτελέσματα; Μήπως όλη αυτή η απόκρυψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη;

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους:

  • Έκδοση άμεσης ανακοίνωσης τόσο από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης όσο και από το ΥΠΠΟΑ σχετικά όλες τις διαδικασίες που έχουν γίνει.

  • Άμεση διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζομένους του Μουσείου (συμπεριλαμβανομένου της καθαριότητας και του εστιατορίου).

  • Εκ νέου απολύμανση όλων των χώρων του Μουσείου και της Διοίκησης.

  • Εντατικοποίηση του συχνού καθαρισμού όλων των χώρων και των επιφανειών.

  • Εφαρμογή και τήρηση όλων μέτρων που έχουν εκδοθεί σχετικά.

  • Επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε όλες τις Διευθύνσεις.

  • Εφαρμογή του μέτρου των 9 ατόμων στον σριθμό των όμάδων που προσέρχονται στο Μουσείο.

  • Αμεση συνεργασία της Διοίκησης του Μουσείου με τον Σύλλογο εργαζομένων για τις προτάσεις μας σχετικά με την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.