Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη μετατίθεται τώρα το ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη μετατίθεται τώρα το ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά

Νύχτα αγωνίας στη Ν.Α. Μεσόγειο

Στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης μετατίθεται πλέον το ενδιαφέρον για τις σχέσεις της Ε.Ε. – Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδος με την Τουρκία μετά τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και τη Ν.Α Μεσόγειο νοτίως του Καστελόριζου και συγκεκριμένα εάν αυτήν τη φορά στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι οι κυρώσει προς την Τουρκία.

Τον προβληματισμό της Ε.Ε. από τις τουρκικές κινήσεις επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο οποίος επιβεβαίωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη.

«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να παίζει με τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μπορέλ.

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Agnès Von der Mühll εξέφρασε την ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για την νέα αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis καλώντας την Τουρκία «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποστεί από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της». Επιπροσθέτως η Γαλλίδα εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την Πέμπτη στο ΣΚ να είναι στο τραπέζι οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

Στη μέχρι τώρα στάση των Ευρωπαίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης λέγοντας πως οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αλλά που επεκτείνονται στην Ελλάδα, «δεν χωράει αμφιβολία ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία αναμένουν ότι θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Κρίσιμες συνομιλίες Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα

Κρίσιμες για τη στάση του Συμβουλίου Κορυφής θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει αύριο Τρίτη πρώτα στη Λευκωσία και το απόγευμα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Παρά την εκφρασμένη θέση του Βερολίνου να κρατήσει ζωντανές τις ευρωτουρκικές σχέσεις η Άνγκελα Μέρκελ, είναι σε δύσκολη θέση επειδή μια σειρά από χώρες πολύ κοντά στη Γερμανία, όπως η Αυστρία, ζητούν την οριστική διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία και τον ενταφιασμό των ενταξιακών διαδικασιών όσων δηλαδή παραμένουν ακόμη σε ισχύ. Η κα. Μέρκελ βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα σε μυλόπετρες αφενός της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας που δεν μπορεί να περνά πλέον απαρατήρητη στις Βρυξέλλες αφετέρου του προσφυγικού – μεταναστευτικού και της έκθεσης της Γερμανικής οικονομίας στην καταρρέουσα οικονομικά Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Βερολίνο θα επιδιώξει μία ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης ωστόσο η προκλητικότητα με την οποία κινείται στη σκακιέρα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα navtex που εξέδωσε η Τουρκία τη χαρακτήρισε «Λυπηρό και όχι συνετό βήμα που θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παρά την πολύ αρνητική εντύπωση που προκαλεί στην ημεδαπή η λέξη «διαφιλονικούμενη» πηγές στο Βερολίνο σημείωναν ότι ο λόγος είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν οι κυρώσεις ως όπλο μπορούν πλέον να οδηγήσουν τον Ερντογάν και την Τουρκία σε αποκλιμάκωση από τη στιγμή ου ουδείς έχει την πρόθεση τουλάχιστον προς ώρας να χρησιμοποιήσει το υπερόπλο της τελωνειακής ένωσης.

Δύσκολη νύχτα στη ΝΑ Μεσόγειο

Αργά χθες το βράδυ το Oruc Reis και η συνοδεία του, η οποία αποτελείται από δέκα πολεμικά πλοία κινούνταν νοτιότερα των 6.5 ναυτικών μιλίων του Καστελόριζο που είναι το όριο της Navtex. Η θέση του έγινε γνωστή όταν ένα από πλοία υποστήριξης, το CENGIZ HAN, άνοιξε το σύστημα εντοπισμού του. Αργά χθες το βράδυ το στίγμα του Oruc Reis έγινε ξανά ορατό και πλέον βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, νότια από το ελληνικό ακριτικό νησί, πλέοντας με ταχύτητα 9 κόμβων την ώρα. Στην περιοχή βρίσκονταν και ελληνικά πλοία του πολεμικού ναυτικού ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή και η Πολεμική Αεροπορία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter