Στημένα, βία και αθλητική αλά Αυγενάκη παιδεία

Στημένα, βία και αθλητική αλά Αυγενάκη παιδεία

«Ακόμη περιμένουμε να απαντήσει στην επιστολή μας» λέει με οργή η οικογένεια Κατσούλη στο Documento

Θα μπορούσε ποτέ μια ΠΑΕ να τιμωρηθεί από την ΕΠΟ για περιστατικό βίας στο γήπεδό της που στοίχισε τη ζωή σε φίλαθλο και να παρεμβαίνει πολιτικό πρόσωπο υπέρ της ΠΑΕ; Εάν πρόκειται για τον Λευτέρη Αυγενάκη και ποδοσφαιρική ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας, τότε η απάντηση είναι «ναι».

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης δέχτηκε δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηρόδοτος – Εθνικός. Ο 46άχρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου λίγες μέρες μετά υπέκυψε στα τραύματά του. Η είδηση απασχόλησε τα ΜΜΕ αλλά και τη Δικαιοσύνη. Από τους αρμόδιους ακούστηκαν για ακόμη μια φορά οι γνωστές υποσχέσεις περί πάταξης της βίας στα γήπεδα. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) τιμώρησε την ομάδα του Ηροδότου με αφαίρεση 15 βαθμών και 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Οι τρεις δράστες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης σε δεύτερο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη οι δύο και σε 12 χρόνια ο τρίτος. Ωστόσο έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου η δίκη αναμένεται να επαναληφθεί, καθώς έκανε δεκτή την αναίρεση της απόφασης του εφετείου.

Στο πλευρό του Ηροδότου στάθηκε από την πρώτη στιγμή ο τότε βουλευτής και σήμερα υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης. Ο Ηρόδοτος άλλωστε είναι ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας, κάτι που σημαίνει ψήφους για τον ίδιο. Οπως κατήγγειλε με επιστολή του προς τον Λ. Αυγενάκη ο πατέρας του αδικοχαμένου οπαδού Βασίλης Κατσούλης, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του γιου του ο σημερινός υφυπουργός είχε συνοδεύσει τον πρόεδρο και τον γενικό αρχηγό του Ηροδότου στα γραφεία της ΕΠΟ. Την ώρα δηλαδή που η ομοσπονδία λάμβανε μέτρα για μια δολοφονική πράξη, ένα πολιτικό πρόσωπο έδειχνε έμπρακτα τη στήριξή του προς την ομάδα. «Ηταν η παρέμβασή σας αυτή κατά της βίας;» αναρωτιόταν στην επιστολή του ο Β. Κατσούλης.

Στη Βουλή για τον Ηρόδοτο

Τον Ιούνιο του 2015 ο Λ. Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά. Αφορούσε την αίτηση ανάκλησης που είχε καταθέσει η διοίκηση του Ηροδότου κατά της τιμωρίας από την ΕΠΟ τον Ιανουάριο 2015. Ο Λ. Αυγενάκης ζητούσε να ενημερωθεί ποια τελικά θα ήταν η απόφαση της ΕΠΟ και πότε θα εκδιδόταν.

Με λίγα λόγια ο Αυγενάκης επιχείρησε να πιέσει πολιτικά την τότε διοίκηση της ΕΠΟ κάνοντας ερώτηση στη Βουλή που αφορούσε όχι κοινοβουλευτικό έργο αλλά μια αθλητική ομοσπονδία. Και μάλιστα παρότι επρόκειτο για τιμωρία που είχε να κάνει με ωμή βία και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στην ίδια επιστολή ο Β. Κατσούλης κατήγγειλε επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο Αυγενάκης μαζί με τον συνυποψήφιό του Νίκο Τζώρτζογλου οργάνωσαν συνέδριο κατά της βίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Β. Κατσούλη, το συνέδριο «τελικά κατέληξε να είναι υπέρ της απαλλαγής του Hροδότου από κάθε τιμωρία».

Μέχρι και σήμερα η οικογένεια Κατσούλη δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή που απέστειλε στον Λ. Αυγενάκη, όπως αναφέρει ο Β. Κατσούλης στο Documento. «Ακόμη περιμένουμε να μας απαντήσει» σημειώνει. Μάλιστα, όπως αναφέρει: «Ολα αυτά τα έκανε ο Αυγενάκης για τις ψήφους της περιοχής».

Οπαδοί Εθνικού εναντίον του

Τη στάση του υφυπουργού Αθλητισμού στην ποινή που επιβλήθηκε στον Ηρόδοτο για τον θάνατο του Κατσούλη είχαν στηλιτεύσει και οι οργανωμένοι οπαδοί του Εθνικού με ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την υπουργοποίηση του Λ. Αυγενάκη.

«Ο εν λόγω κύριος, είναι αυτός που 10 ημέρες μετά την δολοφονία του αδερφού μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ, πήρε την πρωτοβουλία να ανεβεί στην Αθήνα στην απολογία του Ηροδότου στην πειθαρχική επιτροπή.

Και δεν έφτασε μόνο αυτό, ακόμη και μετά την τιμωρία του σωματείου της ντροπής, έκανε σχετική ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την μείωση της ποινής.

Συμπεραίνοντας, ο νέος υφυπουργός αθλητισμού είναι ένας άνθρωπος που για ψηφοθηρικούς λόγους υποστήριξε το σωματείο των δολοφόνων και ζήτησε την μείωση της ποινής για μια δολοφονία που διεπράχθη άνανδρα εντός γηπέδου» είχαν αναφέρει στην ανακοίνωσή τους οι οπαδοί του Εθνικού.

Ο ΟΦΗ και ο υποβιβασμός

Εκτός από τη στήριξη στον Ηρόδοτο στην υπόθεση Κατσούλη, ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού είχε προκαλέσει πολλά σχόλια και για τη στάση του απέναντι στην άλλη ομάδα του Ηρακλείου, τον ΟΦΗ. Τον Μάρτιο του 2019 αποφασίστηκε ο υποβιβασμός της κρητικής ομάδας για το στημένο παιχνίδι της σεζόν 2017-18 ΟΦΗ – Αιγινιακός 6-0. Ο Αυγενάκης και σε αυτή την περίπτωση έσπευσε να στηρίξει την ομάδα της περιφέρειάς του.

«Είμαι ΟΦΗ και το λέω ξανά. Θα ήθελα να έχουμε κι άλλες κινητοποιήσεις άλλων συναδέλφων από τα υπόλοιπα κόμματα. Παρακολουθώ με προσοχή τις ενέργειες της πολύ σοβαρής διοίκησης της ομάδας μας.

Θα είμαστε σε επαφή τόσο με την ΕΠΣΗ όσο και με τους φορείς και τους παράγοντες της ομάδας μας ώστε ό,τι απαιτηθεί, να μπούμε μπροστά και να ενισχύσουμε τα λογικά επιχειρήματα που υπάρχουν ώστε να τη βοηθήσουμε» είχε αναφέρει ο Λ. Αυγενάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Athletic Radio 104,2.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter