Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Στην αντεπίθεση το Μεξικό - Κοιτάζει προς Κίνα, Καναδά και Νότια Κορέα

Τα πάνω-κάτω έφερε στο Μεξικό η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επιθυμία ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον Καναδά, ο υπουργός εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι δηλώνει πως θέλει να συνεχίσει την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Το Μεξικό θέλει να συνεχίσει την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα και την προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με την Κίνα συνολικά», δήλωσε ο Βιντεγκαράι σε γερουσιαστές του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Ο Βιντεγκαράι δήλωσε ότι το Μεξικό έχει ήδη λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, δεδομένου του ότι το διεθνές περιβάλλον αλλάζει μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αναφορικά με την Κίνα, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι η χώρα με την οποία έχουμε ενισχύσει τη σχέση μας, τον χαρακτήρα της συνολικής στρατηγικής μας συνεργασίας και ότι επιδιώκουμε αύξηση του εμπορίου», δήλωσε ο υπουργός. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών σχέσεων του Μεξικού με την Κίνα αφορά εισαγωγές, «οι εξαγωγές μας επίσης αυξάνονται», σημείωσε ο Βιντεγκαράι.

Ο Τραμπ πρόσφατα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία μεταξύ 10 και πλέον χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, το οποίο θα επιδιώξει να επεκτείνει το εμπόριο με άλλες χώρες που υπέγραψαν την TPP, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Είμαστε ήδη σε συνομιλίες» με τη Νότια Κορέα, δήλωσε.

Παρά τις διχαστικές πρωτοβουλίες του Τραμπ, όπως η ανέγερση τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, ο Βιντεγκαράι δήλωσε: «Θα διατηρήσουμε το διάλογο και θα προχωρήσουμε προς μια διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Τους επόμενους μήνες, οι δύο χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού από το 1994. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει ωφελήσει μόνο το Μεξικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.