Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (Photos)

Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (Photos)

Στην Ελλάδα, για να ταφούν με τιμές ηρώων επιστρέφουν σήμερα, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους, τα λείψανα δεκαεπτά στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Η οφειλή της πατρίδας είναι τη θυσία σας να την κάνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές –και αυτό κάνουμε σήμερα». Με τα λόγια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή το 1974, τα λείψανα των οποίων επιστρέφονται σήμερα στην Ελλάδα. Παραλλήλως, κατά την ομιλία του στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, ο Π. Καμμένος βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το Κυπριακό, αλλά και να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.

Εξέφρασε, έτσι, την αλληλεγγύη του μητροπολιτικού κέντρου προς τη Λευκωσία: «ο κυπριακός ελληνισμός έχει τη διαρκή στήριξη όλου του ελληνικού λαού», δήλωσε καταθέτοντας και το τρίπτυχο της εθνικά αποδεκτής λύσης: ελεύθερη –ενωμένη Κύπρος, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, όπως είπε.

Ταυτοχρόνως όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε ένα «μεγάλο συγνώμη» από τους ηρωικώς πεσόντες γιατί «κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί». Στην πραγματικότητα βέβαια, «άπαντες επιτέλεσαν εθνική αποστολή, συμμετείχαν σε πόλεμο, και όχι σε άσκηση ή σε μυστική αποστολή», σημείωσε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε εξάλλου στην άλλη πλευρά, κάνοντας λόγο για «κτήνη που από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν, χωρίς να σέβονται ούτε τις αρχές του πολέμου. Κάτι που συνεχίζουν και σήμερα. Παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο την ώρα που αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα έπρεπε να σιωπήσουμε και να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός.

Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ. ‘Αλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. ‘Αλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Πηροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Associated Press

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter