Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μπήκε το Oruc Reis

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μπήκε το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, πλέον, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα – Θα ενημερώσει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό πλοίο και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών που βρίσκονται κοντά του. 

Οι ελληνικές φρεγάτες εκπέμπουν ανά 15 λεπτά μήνυμα που αναφέρει ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

Η τουρκική πλευρά δίνει το παρακάτω βίντεο σχετικά με το Oruc Reis

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας στο Twitter αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Oruc Reis, οι οποίες συνοδεύονται με το εξής μήνυμα: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Τηλεφωνική ενημέρωση Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη, ούτως ώστε να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τοποθετήθηκε μέσω Twitter για την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνοντας λόγο για τραγελαφικές και ανησυχητικές διαρροές

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά):κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά «δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων. Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας «θόρυβο». Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση την αποτροπή των τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος».

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορούν να τα προστατέψουν ούτε η ΕΕ και οι δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Αυτοί δηλαδή που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο όλης της περιοχής», ήταν το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα 

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Διαβάστε επίσης

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα υποχώρησε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στη συμφωνία της με την Αίγυπτο

Κατρούγκαλος για Oruc Reis: Να αποτραπεί έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter