Στην «εντατική» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στην «εντατική» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ζημίες, κακοδιοίκηση και αποτυχημένες επενδύσεις δείχνει πόρισμα ελεγκτών.

Στις αρχές του 2016 στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έφτασαν δύο καταγγελίες αναφορικά με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Σε αυτές γινόταν αναφορά στην οικονομική διαχείριση εταιρειών του ΠΦΣ και συγκεκριμένα στις ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ και ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ. Ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημοσθένης Κασσαβέτης έδωσε αμέσως εντολή να διερευνηθεί το περιεχόμενο των καταγγελιών. Κλιμάκιο του ΣΕΕΔΔ μετέβη στον ΠΦΣ και πραγματοποίησε δύο επιτόπιους ελέγχους στις 19 και 26 Ιουνίου 2018.

Οσα εντόπισαν οι επιθεωρητές καταγράφονται σε έκθεση ελέγχου που συνέταξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, την οποία δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά το Documento. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, την περίοδο 201117 τα συνολικά έσοδα του συλλόγου μειώθηκαν κατά 54%. Συγκεκριμένα από 18,880 εκατ. ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 8,630 εκατ. ευρώ το 2017. Την ίδια περίοδο τα αντίστοιχα έξοδα του ΠΦΣ αυξήθηκαν κατά 75%. Ειδικότερα, από 4,040 εκατ. ευρώ το 2011 ανήλθαν σε 7,063 εκατ. ευρώ το 2017. Τη χρονιά αυτή, αν και ο ΠΦΣ είχε τα μικρότερα έσοδα, καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσό εξόδων από το 2013, το οποίο αφορούσε ταξίδια και μετακινήσεις ύψους 373.249 ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, το 2016, αν και τα έσοδα μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2012, σημειώθηκε «η μεγαλύτερη δαπάνη της περιόδου 2013-2017 για αμοιβές προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες η οποία ανήλθε σε 190.538 ευρώ».

Αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες

Οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ διαπίστωσαν επίσης εικόνα αλαλούμ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του συλλόγου. Πιο αναλυτικά, οι αμοιβές, οι αποζημιώσεις και οι χρηματικές παροχές προς τα μέλη του ΔΣ και τους εξωτερικούς συνεργάτες καταβάλλονταν από 1.1.2013 έως και τον Ιούλιο του 2018 «εκτός συστήματος ΕΑΠ», κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης στην πλειονότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν οι δαπάνες του ΠΦΣ «πραγματοποιήθηκαν – εκκαθαρίστηκαν χωρίς τα προβλεπόμενα χρηματικά εντάλματα πληρωμής/ΧΕΠ να υπογράφονται» από τον πρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία του ΔΣ.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις στα εντάλματα πληρωμής δεν αναγραφόταν «η σχετική απόφαση του ΔΣ περί εγκρίσεως της δαπάνης». Μάλιστα οι δαπάνες οδοιπορικών, εξόδων παράστασης προέδρου και αποζημίωσης μελών του ΔΣ καταβάλλονταν χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως «απόφαση τακτικής ΓΣ περί καθορισμού του ποσού των αντίστοιχων αποζημιώσεων». Εξίσου εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρονται περί επαναλαμβανόμενων απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών ή έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες για κονδύλια που υπερέβαιναν τις 20.000 ευρώ ετησίως. Οι αναθέσεις αυτές πραγματοποιούνταν «χωρίς να προκύπτει ότι πληρούνταν τουλάχιστον οι όροι διαφανούς και χρηστής διοίκησης» επισημαίνεται στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ.

Η επένδυση της ΕΤΕΣΤΑ σε ζημιογόνα εταιρεία

Ολα αυτά όμως δεν είναι και τα μοναδικά τραγελαφικά που καταγράφονται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ για τον ΠΦΣ. Τον Φεβρουάριο του 2014 συστάθηκε από τον σύλλογο η εταιρεία ΕΤΕΣΤΑ ΑΕ. Στην ουσία επρόκειτο για databank, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των δεδομένων του συλλόγου προς όφελος των μελών φαρμακοποιών. Ωστόσο, όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πλημμέλειες – παραλείψεις της διοίκησης» και «δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εταιρείας, καθώς διαπιστώθηκαν μηδενικά έσοδα και συνεχείς ζημίες».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε μια επένδυση της ΕΤΕΣΤΑ στην εταιρεία PIH AE. Προχώρησε στην αγορά μετοχών της PIH AE ύψους 11.617 ευρώ τον Ιούλιο του 2014. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ιδρυθεί μόλις έναν μήνα πριν από τη σύσταση της ΕΤΕΣΤΑ AΕ και ήταν θυγατρική της βρετανικής εταιρείας Clinical Insights Limited (CIL). Με την εταιρεία αυτή η ΕΤΕΣΤΑ είχε υπογράψει σχετική συμφωνία για την αγορά μετοχών στις 20 Ιουνίου 2014. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές, η εν λόγω αγορά μετοχών «διενεργήθηκε αφενός χωρίς να προκύπτει με απτά στοιχεία ότι είχε προηγηθεί σχετική έρευνα αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι τα στοιχεία της εταιρείας PIH ΑΕ ήταν δυσμενή το 2014». Αναλυτικά, η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες ύψους 265.175 ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 244.214 ευρώ, μηδενικές πωλήσεις και έσοδα εκμετάλλευσης και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 218.755 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η ΕΤΕΣΤΑ επένδυσε στη συγκεκριμένη εταιρεία αγοράζοντας μετοχές.

Σε δυσχερή θέση και η δεύτερη εταιρεία

Αντίστοιχη κατάσταση καταγράφεται και στα οικονομικά της ΙΔΕΕΑΦ ΑΕ. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 29 Απριλίου 2010 με βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιστημονικής πιστοποίησης στα μέλη του συλλόγου και την οργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, «τα οικονομικά αποτελέσματα και η καθαρή θέση της εταιρείας καταγράφονται ως δυσμενή». Αν και είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) το 2015, εντούτοις το 2016 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας κατέστησαν αρνητικά. Ιδια εικόνα παρουσίαζε η εταιρεία και το 2018, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες ΑΜΚ τόσο το 2017 όσο και το 2018, ύψους 24.000 και 70.000 ευρώ αντίστοιχα.

«Η συνολική μείωση της καθαρής θέσης από τη σύσταση της εταιρείας έως και τις 31/12/2016 (ημερομηνία τελευταίων επίσημων στοιχείων) υπερέβη το 100%» επισημαίνουν οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ. Σημειώνεται ότι παρά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση του ΠΦΣ δεν έλαβε τα ενδεδειγμένα και επαρκή μέτρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΕΔΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter