Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, μετά από απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να κάνει δεκτό το αίτημα που είχε υποβληθεί από 5 βουλευτές της ΝΔ, αίτημα στο οποίο συμφώνησαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών.

Η ΝΔ είχε ζητήσει να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πρόεδρος της Αρχής, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχής να παραδώσει τα πορίσματά της για σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση τής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την εταιρεία ELFE και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη. Η ΝΔ έχει ζητήσει να κληθεί η Άννα Ζαΐρη και προκειμένου να απαντήσει για τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και για τις εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τα έτη 2017 και 2018. Η πρώτη έκθεση, αυτή για τα πεπραγμένα του 2017, έχει ολοκληρωθεί. Η δεύτερη έκθεση, για τα πεπραγμένα του 2018, επίκειται, τις επόμενες ημέρες. Ο καταστατικός νόμος της Αρχής την υποχρεώνει να στέλνει την έκθεση της για κάθε έτος, έως τις 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι το αίτημα της ΝΔ θα γίνει αποδεκτό, και αυτή την πρακτική θα ακολουθήσει για κάθε αίτημα που θα υποβάλλεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για να μην μένει τίποτα αναπάντητο και να μην διευκολύνονται οι δυνάμεις που επιδιώκουν να αποκομίσουν υπεραξία από fake news. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι μαζί με την πρόεδρο της Αρχής, θα πρέπει να κληθεί και ο υπάλληλος της Αρχής που φέρεται, με βάση δημοσιεύματα, να καταγγέλλει ότι υπέστη αιφνίδιο και αναιτιολόγητο υποβιβασμό του, ενώ χειριζόταν πολύ σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και η υπόθεση Elfe-ΔΕΠΑ.

Εκ προοιμίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα fake news προσβάλλουν τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και αποτελεί ζήτημα αν η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να λειτουργεί με βάση δημοσιεύματα, να τα θεωρεί δεδομένα και να δρομολογεί πολιτικές πρωτοβουλίες. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι ο καταστατικός χάρτης για την ίδρυση της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες αναφέρει ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής έχουν απόλυτο καθήκον εχεμύθειας, διέπονται από το απόρρητο, καθώς η Αρχή αυτή είναι περισσότερο διωκτική και διοικητική σε σχέση με τις άλλες Αρχές που υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Θεωρώ ότι είναι ζήτημα που για πολλοστή φορά εμπλέκεται στους κομματικούς σχεδιασμούς σας. Για μια ακόμη φορά εγώ είμαι υποχρεωμένη να υπερασπιστώ το κύρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παρά ταύτα, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επειδή υπάρχει μια απίστευτη νοσηρότητα και επειδή δεν μπορεί να λέγονται τόσο σοβαρά πράγματα, χωρίς απαντήσεις, εγώ συναινώ να έρθει η κ. Ζαΐρη, όπως και να έρθει και ο υπάλληλος που παραιτήθηκε και έφυγε από την υπηρεσία, αν και το αίτημα δεν υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό των βουλευτών» ανέφερε, απευθυνόμενη στη ΝΔ, η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είπε δε ότι θα πρέπει να κληθεί σε ακρόαση και το ΕΣΡ για τα fake news που έχουν λάβει εκτεταμένες διαστάσεις.

Ως προς τις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή έκθεσης από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι ήδη σήμερα συζητήθηκε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2016.

Ο Γιάννης Τραγάκης που ανέπτυξε το αίτημα της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ αποδέχεται και να κληθεί το ΕΣΡ, ενώ σχολιάζοντας όλα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα fake news, είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι των αποκαλύψεων».

Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή υπόθεση αυτή των σχέσεων της ΔΕΠΑ-Εlfe και υπογράμμισε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος πρέπει επίσης να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών διότι έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη σημείωμα εισόδου του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ, ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Θα βγάλετε από σήμερα την υπεραξία κύριε Τραγάκη ή να περιμένετε να έρθει πρώτα η κ. Ζαΐρη; Αφήστε θα τη βγάλετε την υπεραξία όταν θα έρθει. Κάντε μια οικονομία δυνάμεων…», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «όσους θέλετε κύριε Τραγάκη, να τους καλέσουμε εδώ, να κάνουμε εδώ και τη δίκη, να τελειώνουμε…».

«Έχουν βγει και άλλες σοβαρές υποθέσεις κύριε Τραγάκη. Και κάτι διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων…» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, αν και δήλωσε ότι θα δεχθεί την πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επισήμανε ότι τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τον διορίζει το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και συνεπώς μπορεί να προκύψει εμπλοκή με τον κλήση της κ. Ζαΐρη σε ακρόαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter