Στην εταιρία που διευθύνει η σύζυγος Πλασκοβίτη τα έξι εκατ. του Μηταράκη για… συμβουλές

Στην εταιρία που διευθύνει η σύζυγος Πλασκοβίτη τα έξι εκατ. του Μηταράκη για… συμβουλές

Οσμή σκανδάλου αποπνέει η χρηματοδότηση με ποσό 5 εκατ. ευρώ (6,2 εκατ. μαζί με τον ΦΠΑ), για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, ιδιωτικής εταιρίας, της οποίας αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια (COO) είναι η σύζυγος του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.

Το κονδύλι που έχει ήδη εγκριθεί θα αφαιρεθεί από τα ταμεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και θα διατεθεί συγκεκριμένα στην εταιρία PLANET Α.Ε. την οποία διευθύνει η κυρία Μάχη Καραγιάννη, σύζυγος του Ηλία Πλασκοβίτη, προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο υπουργείο του οποίου προΐσταται ο Νότης Μηταράκης, για τη δημιουργία δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.Επιπλέον ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες τις διαδικασίες, το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών σπανίως ξεπερνά το 0,2% της συνολικής αξίας του έργου. Αυτό άλλωστε έχει καταγγείλει προ περίπου ενός μήνα και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, τα 6,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 5% του προϋπολογισμού, αφού το συνολικό κόστος της κατασκευής των εν λόγω δομών ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια.

Παρά ταύτα το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για το 1,5% της συνολικής αξίας, συνυπολογίζοντας προφανώς και άλλες εργασίες σε δομές, ενώ ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσοστό είναι αποδεκτό διεθνώς και έχει αξιολογηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε χρόνο ρεκόρ η έγκριση της προσφοράς

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφα τα οποία παρουσιάζει το documentonews.gr, στις 13 Οκτωβρίου 2020, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση έργου με τίτλο «παροχή εξειδεικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις συμβάσεις κατασκευής δομών». Σύμφωνα με τα στοιχεία η σύμβαση με την εταιρία ανάδοχο θα έχει τετραετή διάρκεια και το ποσό που θα πληρωθεί ανέρχεται συνολικά σε 6,2 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τότε κατατεθεί ερώτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη ωστόσο δεν είχε υπάρξει ανάδοχος, δεν ήταν επομένως γνωστό ότι το έργο αναλαμβάνει η εν λόγω ιδιωτική εταιρία.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/26/5fbfa812825e63178d75aca4.pdf

Όπως προκύπτει σήμερα, με διαδικασίες φαστ τρακ και κατόπιν σύντμησης της προθεσμίας υποβολής προσφορών «λόγω επείγουσας ανάγκης», στις 13 Νοεμβρίου η εταιρία PLAΝΕΤ Α.Ε. την οποία διευθύνει η σύζυγος του Ηλία Πλασκοβίτη, εγκρίθηκε ως προσωρινή ανάδοχος του έργου, ενώ δέκα ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 23 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε οριστικά η ανάθεση στην εταιρία την οποία διευθύνει η κυρία Μάχη Καραγιάννη. Η ιδιωτική εταιρία η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη δημιουργία δομών, πρόκειται να εισπράξει 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τα ταμεία του κράτους θα αφαιρεθούν συνολικά 6,2 εκατ. ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζει σε απάντησή του προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τα 6,2 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν την τελική αμοιβή της αναδόχου εταιρίας αλλά το δυνητικά μέγιστο ποσό που μπορεί να διατεθεί. Από την αρχική διακήρυξη ωστόσο προκύπτει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή ότι είναι δυνατή η τροποποίηση της συμφωνίας και των συμβάσεων, με αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/26/5fbfa810825e631a412b05f2.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/26/5fbfa80f825e630f7e788b53.pdf

H PLANET A.E. και ο Ηλίας Πλασκοβίτης

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία PLANET Α.Ε. αναλαμβάνει δημόσια έργα. Όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό Hot Doc ήδη από το φθινόπωρο του 2012, η συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρία είναι η πρώτη που συστάθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, ενώ εδώ και χρόνια εμφανίζεται ν’ αναλαμβάνει δημόσια έργα εισπράττοντας συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος. Η PLANET A.E. είχε απασχολήσει έντονα τον τύπο και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, εξαιτίας της σχέσης της, μέσω της παρουσίας της κυρίας Μάχης Καραγιάννη στη διοίκησή της, με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών (επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου), Ηλία Πλασκοβίτη.

Ο Πλασκοβίτης, σύμβουλος σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε εμπλακεί εμμέσως και στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία, καθώς πριν αποκαλυφθεί ότι η Λίστα την οποία είχε αποκαλύψει το περιοδικό Hot Doc παραδόθηκε στην Ελλάδα με νόμιμο και επίσημο τρόπο, είχε καταθέσει ότι είχε δοθεί ατύπως και ανεπισήμως. Ο ίδιος επικαλέστηκε αργότερα κακή μνήμη, και τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter