Στην Ευρώπη πήραν τολμηρά μέτρα

Στην Ευρώπη πήραν τολμηρά μέτρα

Οι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί πασχίζουν να κερδίσουν το στοίχημα του καλοκαιριού

Για τις ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, και ειδικά γι’ αυτές που κατάφεραν να διαχειριστούν με μικρές σχετικά απώλειες το πρώτο κύμα της πανδημίας, στόχος δεν είναι πλέον να κρατήσουν τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό εκτός συνόρων, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να τους πείσουν να περάσουν τις καλοκαιρινές –για αρχή– διακοπές τους σε αυτές.

Προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί βαθιά από την αργοπορημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και η παροχή κινήτρων στους επίδοξους ταξιδιώτες που έχουν βιώσει διαφορετικά, ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχονται, την τεράστια υγειονομική κρίση.

Στον πυρήνα πολλών εθνικών προσπαθειών βρίσκεται η οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης το οποίο περνά μέσα από την εκτενή εφαρμογή κανόνων υγιεινής με στόχο να πειστούν οι τουρίστες ότι ο SARS-CoV-2 δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους στη διάρκεια των διακοπών τους.

Ο αγώνας ξεκίνησε. Η επιβεβλημένη συρρίκνωση της φετινής τουριστικής περιόδου λόγω Covid-19 έχει εντείνει τον ανταγωνισμό των χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το μεγαλύτερο δυνατό ταξιδιωτικό κοινό. Κάνοντας μια πρόχειρη σύγκριση, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν τόλμησε αλλά φαίνεται ότι η ελληνική βαριά βιομηχανία οδηγείται στον εκτροχιασμό με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις

Η ενίσχυση του κλάδου μέσω κατάργησης ή αναστολής φόρων και λοιπών εισφορών ήταν μονόδρομος. Στην Κροατία, η οποία συγκρίνεται συχνά με την Ελλάδα λόγω της εξάρτησης από τη βιομηχανία τουρισμού (αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της) αλλά και της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας με τη γρήγορη επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού, έχει καταργηθεί εντελώς η πληρωμή των φόρων για τις επιχειρήσεις με μείωση εσόδων άνω του 50%, ενώ για όσες τα έσοδα μειώθηκαν κάτω του 50% επιβλήθηκε αναστολή πληρωμής για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Ακόμη ένα μέτρο που έχει τεθεί επί τάπητος είναι η κατάργηση επιβαρύνσεων όπως οι άδειες για παραλίες και τουριστικές γαίες.

Τον δρόμο της φορολογικών ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων στη βιομηχανία του τουρισμού έχουν επιλέξει επίσης το Μαυροβούνιο, η Ιταλία (η οποία έχει επιβάλει 60% μείωση στα ενοίκια των επιχειρήσεων, αναστολή ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων φορολογικών πληρωμών καθώς και 50% μείωση φόρου για έξοδα απολύμανσης), η Ισπανία και η Γαλλία, η οποία δίνει περίοδο χάριτος έως και τρεις μήνες για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Κρατικές επιχορηγήσεις

Στην Κύπρο, για την οποία ημερομηνία επανεκκίνησης του τουριστικού κλάδου έχει οριστεί η 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση παρέχει εγγυήσεις για προπληρωμές τόσο στα τουριστικά γραφεία όσο και στους τουρίστες που έχουν κάνει κρατήσεις και παρέχει voucher με ισχύ έως τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τις πληροφορίες της συμβουλευτικής εταιρείας Horwarth HTL. Οι επιχορηγήσεις προς τους ξενοδόχους αντιστοιχούν έως στο 90% της μισθοδοσίας, ενώ εξετάζονται επιχορηγήσεις για ενεργειακά έξοδα.

Η Γαλλία περνά σε πολύ δυναμικά μέτρα στήριξης του κλάδου έχοντας εξαγγείλει 100% αποζημίωση των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό (1.200 ευρώ καθαρά) και αποζημίωση ίση με το 70% του καθαρού μισθού των εργαζομένων με μεικτά έως 6.900 ευρώ μηνιαίως.

Δάνεια και εγγυήσεις

Μεγάλο κομμάτι –ίσως το μεγαλύτερο– της ενίσχυσης της βιομηχανίας του τουρισμού είναι η παροχή δανείων και εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις. Οι αρχές της Κροατίας ρίχνουν 900 εκατ. ευρώ για τα δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ τα ταξιδιωτικά γραφεία εμπίπτουν σε ξεχωριστό πακέτο 200 εκατ. ευρώ. Η Γαλλία σχεδιάζει να καλύψει το 50% του κινδύνου για την παροχή εγγυήσεων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αγγίζουν το 25% των εσόδων του 2019. Η Ιταλία θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια έως 800.000 ευρώ, ενώ η Ισπανία θα εγγυάται το 80% των δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ή παίρνουν νέα δάνεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter