Στην φάκα των ευρωπαϊκών αρχών σχεδόν 55 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Στην φάκα των ευρωπαϊκών αρχών σχεδόν 55 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Στα δίχτυα της OLAF και των ιταλικών αρχών κατέληξαν σχεδόν 55 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα που προορίζονταν να πουληθούν στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, η κατάσχεση των λαθραίων τσιγάρων είναι αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης έρευνας.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018, όταν τα τουρκικά τελωνεία ενημέρωσαν την OLAF για ένα ύποπτο “κομβόι” αποτελούμενο από τρια φορτηγά. Σε αυτά ήταν φορτωμένα μια σημαντική ποσότητα συγκεκριμένης μάρκας τσιγάρων.

Τα φορτηγά έφτασαν με πλοίο στο λιμάνι της Τεργέστης από το Mersin της Τουρκίας, έχοντας ως τελικό προορισμό τους μια ισπανική εταιρεία στα Κανάρια Νησιά. Η μεταφορά θεωρήθηκε ως υψηλού κινδύνου για πιθανό λαθρεμπόριο.

Το “εμπόρευμα” έμεινε υπό παρακολούθηση για αρκετούς μήνες μέχρι να έρθουν τα αποτελέσματα της έρευνας για το ποιος κρύβεται από πίσω. Έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία η Εισαγγελία στην Τεργέστη εξέδωσε εντολή για κατάσχεση των φορτηγών.

Στις 8 Μαΐου 2020, κατασχέθηκαν συνολικά 54.711.900 τσιγάρα και εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη μαύρη αγορά της ΕΕ. Εκτιμάται ότι το “εμπόρευμα” θα έφερνε σημαντική οικονομική απώλεια (περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ) από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ και της ΕΕ.

«Συγχαίρουμε τους Ιταλούς συναδέλφους μας για αυτήν την επιτυχή επιχείρηση. Αυτή η κατάσχεση αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η OLAF στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Μέσω της στενής συνεργασίας μας με τις αρχές των κρατών μελών και των συνεργασιών μας με τρίτες χώρες, οι δραστηριότητές μας συμβάλλουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε επίσης τα τουρκικά τελωνεία για την εξαιρετική συνεργασία τους», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής της OLAF, Ville Itälä.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter